Džo Bajden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je da će braniti prava žena na abortus i oštro je kritikovao izuzetno restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu.

„Ovaj radikalni zakon predstavlja očito kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Vadea“, napisao je Bjaden u izjavi, pozivajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom se priznaje pravo na abortus u Sjedinjenim Državama, prenosi Politico.

„Mi ćemo štititi i braniti to pravo“, dodao je i rekao da će novi zakon u velikoj meri zakomplikovati pristup žena zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna, posebno onima sa tamnijim tonovima kože i siromašnima.

„I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim licima da procesuiraju one koji su pomagali ženama u izvođenju abortusa“, rekao je američki predsednik.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šeste nedelje trudnoće stupila je na snagu danas jer Vrhovni sud SAD nije postupio po hitnom zahtevu grupa za prava pobačaja da blokira zakon koji dozvoljava tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučajeve incesta i silovanja.

Grupe koje se zalažu za pravo na abortus kažu da se 85 do 90 odsto abortusa u Teksasu obavlja nakon šeste nedelje trudnoće, što znači da će zakon verovatno primorati zatvaranje brojnih klinika.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar