Vrhovni sud Sjedinjenih Drzava
Vrhovni sud Sjedinjenih Država Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vrhovni sud SAD saglasio se da razmotri zakon o abortusu savezne države Misisipi što bi moglo da dovede do toga da presuda iz 1973. kojom je legalizovano pravo na abortus širom zemlje bude opovrgnuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Ta najava vratila je nadu delu konzervativne zajednice u SAD da bi u upotrebu mogao da bude vraćen zakon Misisipija, kojim se abortus zabranjuje nakon 15. nedelje trudnoće, navodi Rojters.

Slučaj će biti razmatran tokom sledećeg zasedanja Vrhovnog suda, koje počinje u oktobru i završava se u junu 2022.

Zakon države Misisipi razmatraće Sudsko veće, u kojem dominira konzervativna većina, a u zavisnosti od epiloga mogao bi da se otvori put da presuda doneta pre 48 godina, koja je predstavljala temelj za legalizaciju abortusa bude opovrgnuta.

U sudskoj odluci odluci Ro protiv Vejda, potvrđenoj 1992. godine navedeno je da države ne mogu da zabrane abortus između 24. i 28. nedelje starosti ploda, dok ga zakon države Misisipi, kojim je abortus regulisan, zabranjuje znatno ranije, prenosi Glas Amerike.

Tom presudom ženama je na temelju ustavnog prava na ličnu privatnost omogućen abortus.

Sud je u odluci iz 1992. u okviru postupka koji se vodio u američkoj državi Pensilvanija, ponovio presudu iz 1973. i zabranio donošenje zakona koji, kako je tada obrazloženo, neprikladno opterećuju mogućnost žena da abortiraju.

Protivnici abortusa u Americi nadaju se da će Vrhovni sud ograničiti ili čak poništiti presudu Ro protiv Vejda iz 1973. godine, prenosi Tanjug.

Kako podseća Glas Amerike, sastav sudija Vrhovnog suda prošle godine, sa 5:4 u korist konzervativne većine, promenjen je na 6:3 – nakon što je na položaj sudije imenovana Ejmi Koni Beret, koju je na tu funkciju predložio bivši predsednik Donald Tramp.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar