Gaza pojas Gaze Palestina
Gaza Foto:REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

SAD su danas na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN stavile do znanja Izraelu, Palestincima i ostalim zainteresovanim stranama da su spremne da ponude podršku "ako suprotstavljene strane žele prekid vatre", kako bi se zaustavilo i okončalo nasilje u Gazi. Broj stradalih u području Gaze porastao je na 181, uključujući 47-oro dece. Sa druge strane, od prošlog ponedeljka kada su se sukobi razbuktali, u Izraelu je poginulo deset osoba - uključujući dvoje dece.

„SAD su radile neumorno da okončaju konflikt putem diplomatskih kanala, zato što verujemo da Izraelci i Palestinci podjednako imaju prava na bezbednost“, rekla je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, koji je predsedavao današnjoj sednici, pozvao je SAD da „preuzmu odgovornost, zauzmu stav i zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice podrže Savet bezbednosti u smirivanju situacije“.

Prethodno je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, pozvao je na momentalni prekid sukoba između izraelskih i palestinskih snaga koji su eskalirali u ponedeljak.

Gutereš je tokom sednice Saveta bezbednosti, sazvane povodom eskalacije sukoba da Bliskom istoku, ukazao je da su neprijateljstva u Izraelu i Gazi, kako se izrazio krajnje zastrašujuća.

„Ujedinjene nacije aktivno upućuju na sve strane na trenutni prekid vatre i omoguće da se napori u posredovanju intenziviraju i urode plodom“, poručio je Gutereš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar