Ivan Turudić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izbor sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca (GDO) i dalje potresa Hrvatsku, a kap u već punoj časi je današnje saopštenje da je Visoki krivični sud, uz saglasnost predsednika Vrhovnog suda, podneo nadležnom sudskom veću "pritužbu" protiv novoizabranog šefa DORH-a zbog povrede Kodeksa sudijske etike.

Iz saopštenja dostavljenog medijima proizlazi da se sudija Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je, po oceni podnosioca pritužbe, prekršio Kodeks sudijske etike. Iz Vrhovnog suda napominju da je proces izbora Glavnog državnog tužioca u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

Ivan Turudić Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

„Međutim, sve dok Glavni državni tužilac ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudija i za ocenu njegovih postupaka nadležna je isključivo sudijska vlast (predsednici sudova, sudijska veća i Državno suijsko veće)“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom procedure izbora Turudića za GDT, kao kandidata Vlade Hrvatske, u prvom planu je bila ranija bezbednosna procena koja potvrđuje da se on sastajao sa bivšom državnom sekretarkom kojoj se sudi za korupciju Josipom Rimac i nekada šefom FK Dinamo Zdravkom Mamićem, protiv koga se u Hrvatskoj takođe vodi postupak zbog korupcije.

Izboru Turudića protivili su se opozicija i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji tvrdi da on nikako nije smeo biti predložen i izabran za glavnog državnog tužioca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar