Ruski pasoš, vize
Foto: Shutterstock

Liderke Estonije i Finske pozvale su evropske države da ne izdaju turističke vize Rusima, rekavši da oni ne bi trebalo odmore da provode u Evropi dok ruska vlada sprovodi invaziju na Ukrajinu. Neke zemlje EU, uključujući Letoniju, zbog rata su već prestale da izdaju vize Rusima.

„Posetiti Evropu je privilegija, a ne ljudsko pravo“, objavila je Kalas na Tviteru.

„Vazdušni saobraćaj iz Rusije je obustavljen. To znači da dok zemlje Šengena izdaju vize, susedi Rusije nose teret kao jedine pristupne tačke. Vreme je da sada prekinemo turizam iz Rusije“, napisala je Kalas 9.avgusta.

Dan ranije je Marin za finske medije kazala da „nije u redu da dok Rusija vodi agresivni, brutalni agresivni rat u Evropi, Rusi mogu da putuju Evropom, budu turisti“.

Estonija i Finska članice su EU i graniče se sa Rusijom. EU je zaustavila sve letove ka Rusiji, ali kopnom Rusi i dalje mogu da uđu u te zemlje i onda lete po ostatku Evrope.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ove sedmice zatražio međunarodnu pomoć i pozvao Zapad da zabrani ulaz svim Rusima, kako bi se obeshrabrila Moskva da nastavi aneksiju ukrajinskih teritorija.

„Govorite celom svetu da mora da živi po vašim pravilima. Onda živite tamo. Ovo je jedini način da se utiče na Putina“, rekao je Zelenski.

Kremlj se obrušio na evropske kritičare, uključujući lidere država EU i Ukrajine, zbog njihovih poziva da se svim Rusima zabrani pristup Zapadu..

Dmitrij Peskov, portparo predsednika Vladimira Putina, izjavio je „da je to iracionalno razmišljanje“ i da je „svaki pokušaj da se izoluju Rusi ili Rusija proces koji nema perspektive“.

„Mislim da će se vremenom zdrav razum nekako ispoljiti i oni koji su davali takve izjave doći će na svoje“, rekao je Peskov.

Putinov bliski saradnik i zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev odbacio je Kalasovu izjavu u objavi na društvenim mrežama.

„Samo želim da je podsetim na još jednu izreku, činjenica da ste slobodni nije vaša zasluga, ali je naša mana“, napisao je Medvedev.

BONUS VIDEO: Kako je ruska agresija na Ukrajinu izmenila život u Evropi i svetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare