Foto: MIKHAIL METZEL/KREMLIN / POOL, EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, EPA/JEFF KOWALSKY, Shutterstock

Pesnik Leonidas Malenis uporedio je svoj rodni Kipar sa „zlatno-zelenim listom bačenim u more“, ali poslednjih godina, ova istočnomediteranska ostrvska država stekla je mračniju reputaciju. Provela je godine koketirajući sa ruskim novcem i investicijama, i u tom procesu se transformisala u ostrvo korporativnih pružalaca usluga. Stotine bankara, računovođa, revizora i advokata počele su da opslužuju niz bogatih ruskih klijenata, pomažući im da posluju iza vela korporativne tajne. Danas se ostrvo ponekad naziva „Moskva na Sredozemlju“. Novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) sada su otkrili sve tajne transakcije Rusa na Kipru.

Kipar – raj za ruske bogataše

Kada se Kipar pridružio Evropskoj uniji 2004. godine, ostrvo je postalo i njihova kapija u Evropu. Manje od deset godina kasnije, na Kipru je bilo oko 31 milijarde dolara ruske imovine, prema procenama Moodi’sa. Do 2018. godine, šef kiparskog ruskog poslovnog udruženja u Nikoziji tvrdio je da 300 kiparskih kompanija u grupi koja vredi „oko 80 odsto bogatstva Kipra“.

„U početku se nije postavljalo previše pitanja kada su došle ove investicije“, rekao je Hubert Faustman, profesor kiparske istorije i politike na Univerzitetu u Nikoziji.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Ali kako je EU sve više ciljala Ruse povezane s Kremljom i njihovo bogatstvo nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, pažnja se usresredila na Kipar i njegovu reputaciju u pomaganju u organizovanju njihovih poslovnih imperija, piše Occrp.org.

Sada, globalna saradnja koju predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i „Paper Trail Media“, zasnovana na više od 3,6 miliona dokumenata procurilih od kiparskih provajdera usluga, nudi neviđeni uvid u to kako su ove firme pomogle ruskim oligarsima i milijarderima da organizuju i sakriju bogatstvo tokom godina.

Fajlovi koji su procurili jasno pokazuju koliko je Rusa tražilo ove usluge. Većina Rusa koji se nalaze na Forbsovoj listi milijardera bili su klijenti kiparskih provajdera usluga, prema analizi ICIJ-a. A više od 650 trustova i kompanija registrovanih na ostrvu bilo je u vlasništvu ili pod kontrolom Rusa koji su sankcionisani od 2014. godine.

Priče OCCRP-a i njegovih partnera pokazuju kako su moćni Rusi koristili Kipar i njegovu uslužnu industriju da urade sve, od preseljenja miliona širom sveta, do kupovine prava za mlade fudbalere. Kiparski provajderi usluga pomogli su svojim klijentima čak i kada je pretila sankcijama EU.

Slučaj Mordašov

Dokumenti koji su procurili pokazuju da je osoblje „PvC Kipra“ požurilo da restrukturira kompanije koje pripadaju ruskim oligarsima, jer su se nazirale sankcije. Sada Kipar kaže da istražuje jedan slučaj u kojem je izgledalo da je osoblje „PvC-a“ radilo na prenosu imovine oligarha u danima nakon što su usledile sankcije EU.

„PvC“ je pomogao Alekseju Mordašovu, čeličnom bankarskom magnatu bliskom Kremlju, da dogovori prenos svog udela u „TUI Grupi“ na svoju životnu partnerku baš kao što ga je EU sankcionisala u februaru 2022. zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Dokumenti koji se odnose na prenos akcija još su bili u distribuciji radi potpisivanja u prvim danima marta 2022. godine, što je povećalo mogućnost da je „PvC Kipar“ prekršio nove sankcije EU protiv Mordašova. Nova kiparska jedinica za sankcije saopštila je da je upoznata sa prenosom akcija „TUI“ i da je pokrenuta krivična istraga, ali nije navela metu istrage.

„PvC“ je takođe pomogao da se kompanija i sredstva koja pripadaju metalskim magnatima Aleksandru Abramovu i Aleksandru Frolovu prenesu na njihove sinove uoči sankcija Ujedinjenog Kraljevstva.

Dok su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu krajem februara 2022. godine, osoblje kiparskog krila međunarodnog revizorskog giganta „PvC“ žurilo je da veže prodaju imovine vredne stotine miliona dolara u vlasništvu ruskog oligarha Alekseja Mordašova.

Kao i drugi prokremljovski milijarderi, Mordašov – kojeg je Forbs opisao kao najbogatiju osobu u Rusiji 2021 – bio je u opasnosti od zamrzavanja evropskih sredstava ako ga vlasti sankcionišu kao odgovor na invaziju.

U „PvC-u“ na Kipru, osoblje je razmenilo dokumente sa oznakama „Hitno“ i „Molimo vas da odobrite“ dok su pripremali papire za prodaju udela Mordašova u nemačkoj turističkoj kompaniji „TUI Group“ kompaniji sa Britanskih Devičanskih ostrva u vlasništvu njegove partnerke Marije Mordašove, prenosi occrp.org.

Fajnenšel tajms opisao je prodaju kao pokušaj Mordašova da „izbegne“ sankcije EU. „TUI“ javne izjave u martu 2022. pokazale su da je prodaja obavljena 28. februara, na dan kada je Mordašov sankcionisan.

Međutim, nemačke vlasti su brzo proglasile prenos akcija „privremeno nevažećim“ i pokrenule istragu, navodi „TUI“ u saopštenju za javnost iz marta 2022. Na kraju nisu otvorili postupak jer se transfer „izvršio isključivo na Kipru“, ali su obavestili „nadzorne organe na Kipru“ o poslu, saopštilo je javno tužilaštvo u Hanoveru.

Sada, podaci koji su procurili sugerišu da aranžmani možda nisu bili finalizovani do trenutka kada je Mordašov stavljen na crnu listu, što postavlja ozbiljna pitanja o tome da li je „PvC Kipar“ prekršio sankcije EU.

Aleksej Mordašov Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Kiparska jedinica za sankcije u Ministarstvu finansija zemlje rekla je „OCCRP“ međunarodnim medijskim partnerima da su „svesni transfera akcija „TUI“-ja i da se vodi krivična istraga“. Portparol kiparske vlade Konstantinos Letimbiotis rekao je da „ne može da komentariše istragu koja je u toku“.

Portparol Mordašova rekao je da nikada nije prekršio „nijedan zakon, bilo u Evropi, Rusiji ili bilo kojoj drugoj jurisdikciji“, i rekao da su sankcije protiv njega „potpuno neosnovane i nepravedne, u suprotnosti sa međunarodnim pravnim normama, da ne spominjemo zdrav razum“.

Dokumenti koji su procurili dolaze od „Cipcodirect Ltd“, kiparskog provajdera korporativnih usluga koji je blisko sarađivao sa „PvC Kipar“. Curenje „Cipcodirect“ je jedno od sedam koji čine „Ciprus Confidential“, globalnu istraživačku saradnju koju vode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i „Paper Trail Media“. Kao odgovor na rusku invaziju, „PvC“ je u martu 2022. objavio da će njegova firma članica u Rusiji „napustiti Mrežu“ i da će sve firme članice „PvC-a“ napustiti „svaki posao za ruske entitete ili pojedince koji su pod sankcijama“.

Analiza procurilih podataka „ICIJ-a“ sugeriše da je 39 ruskih klijenata kompanije „PvC Kipar“ pogođeno sankcijama EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država ili Ukrajine zbog bliskih veza sa Putinom ili njihove istaknute uloge u ekonomskim sektorima koji su kritični za rat njegovog režima u Ukrajina.

„Ponovo potpišite originale“

U 20 časova Evropska unija je 28. februara 2022. godine objavila ažuriranu listu sankcionisanih osoba. To je uključivalo Mordašova, koga je EU optužila da „ima koristi od svojih veza sa ruskim donosiocima odluka“, da posluje na okupiranom Krimu i da je zainteresovan za medije Kremlja. Samo 80 minuta ranije, pomoćnik menadžera u „PvC-u“ na Kipru prosledio je fajlove u vezi sa prenosom akcija Mordašova „TUI“ direktoru firme, tražeći od njega da „odobri izvršenje” priloženih dokumenata.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK / KREMLIN

Pet minuta kasnije, direktor je odgovorio: „Odobreno“. „TUI“ je kasnije objavio saopštenje za javnost u kojem se navodi da su akcije prodate Mordašovljevom partneru Mordašovoj 28. februara. U internim dokumentima koji su procurili takođe se navodi da je ugovor o prodaji i kupovini akcija datiran 28. februara.

Međutim, dokumenti koji su procurili ukazuju na mogućnost da transfer nije bio završen do trenutka kada je Mordašov sankcionisan. Jedan od mejlova, poslat u 18:43 28. februara kaže, u vezi sa prodajom akcija, „cena će biti finalizovana za neko vreme“, sugerišući da hitna razmena poruka u poslednjem trenutku možda nije bila poslednji korak u procesu.

Osoblje u kancelariji revizorske firme je možda čak nastavilo da radi na dogovoru nakon objavljivanja Mordašovljeve crne liste: Odobrenje dokumenata o ugovoru o akcijama je ponovo prosleđeno popodne 1. marta 2022. godine.

Pored procurilih mejlova nalaze se i dva dokumenta koja se odnose na kupoprodajni ugovor. Jedna od njih, lista „dokumenata za potpis“, izgleda da je skenirana sa priloženom rukom pisanom beleškom koja kaže „Hitno, ponovo potpišite originale, koji je potpisan 28.02.2022. Hvala vam.“ Dokument je od 1. marta, što sugeriše da proces nije bio završen do trenutka kada je Mordašov sankcionisan.

Drugi dokument pod nazivom „Obrazac za pregled“ uključuje ono što se čini kao kontrolnu listu dokumenata i procesa koje treba dovršiti. Neki okviri su označeni, ali jedan pored „Proverili smo drugu stranu transakcije/advokata u odnosu na sankcione liste“ nije označen. Datum 2. mart 2022. ispisan je rukom na vrhu obrasca.

Kuš Amin, advokat u „Transparensi internešenel“, rekao je da mejlovi i prilozi otvaraju mogućnost da „PvC Kipar“ i dalje radio za Mordašova nakon što ga je Brisel sankcionisao. „PvC Kipar“ je možda čak prekršio sankcije EU radeći na prodaji akcija 28. februara 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Imejl sa oznakom „Hitno“

1. marta 2022. godine, dok je osoblje „PvC-a“ trgovalo imejlovima u vezi sa prenosom akcija Mordašova, britanski parlamentarci su se okupili na debati o sankcionisanju ruskih oligarha. Margaret Hodž je ustala i pročitala uži spisak kandidata za crnu listu koje je odabrala zbog njihovih veza sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Prva osoba koju je imenovala bio je Aleksandar Abramov. Nekoliko trenutaka kasnije istakla je i njegovog poslovnog partnera Aleksandra Frolova.

Milijarderi Abramov i Frolov, poslovni partneri oligarha Romana Abramoviča, obogatili su se u postsovjetskoj Rusiji. Do 2022. bili su suvlasnici „Evraz PLC“, ruskog metalskog giganta koji je igrao ključnu ulogu u ruskom železničkom sektoru. Oni su takođe bili klijenti kompanije „PvC Kipar“.

Istog dana kada je Hodž održala govor, osoblje „PvC-a“ je pokušavalo da užurbano organizuje transfer 100 miliona dolara između kiparske kompanije u suvlasništvu Abramova i Frolova na drugu njihovu firmu, na Britanskim Devičanskim ostrvima (BVI).

Podaci koji su procurili ukazuju na to da se osoblje PvC-a na Kipru brzo kreće ka reorganizaciji imovine Abramova i Frolova. U mejlu sa oznakom „Hitno“, menadžer „PvC Kipra“ je zatražio od kolege u „Cipcodirect-u“ da potpiše dokument o zajmu između dve kompanije, „Moravian Limited“ na Kipru i „Finassets Limited“ na Britanskim devičanstim ostrvima.

Nije jasno da li je 100 miliona dolara zaista prebačeno na BVI. Ali sledećeg dana, osoblje „PvC-a“ na Kipru ponovo je pomagalo Abramovu i Frolovu da izoluju stotine miliona dolara od potencijalnih sankcija, pošto je par preneo imovinu na svoje sinove.

Kao što se očekivalo, Velika Britanija je stavila „Evraz“ pod sankcije u maju 2022. godine, proglasivši kompaniju „od strateškog značaja za vladu Rusije“ jer je proizvodila 97 odsto ruskih železničkih šina i skoro trećinu svojih železničkih točkova. Zatim je u novembru 2022. Velika Britanija uvela zamrzavanje lične imovine i zabranu putovanja Abramovu i Frolovu, nazvavši ih članovima „odabrane elite“ na koju se oslanja ruski predsednik Vladimir Putin. SAD i EU nisu sankcionisale Abramova ili Frolova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar