Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Jedan od muškaraca koji su 2006. godine osuđeni za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje pomilovan je nakon što se borio u Ukrajini, rekao je njegov advokat.

Sergej Hadžikurbanov, bivši moskovski policajac, bio je osuđen na 20 godina zatvora na suđenju 2014. godine. Ali njegov advokat Aleksej Mihalčik kaže da je sada dobio predsedničko pomilovanje, nakon što je završio šestomesečni vojni ugovor.

Hadžikurbanov je jedan od petorice osuđenih za zločin.

Politkovskaja, istraživačka novinarka i kritičarka ruskog rata u Čečeniji, upucana je u liftu u svom stambenom bloku. Za svoje izveštavanje za novine Novaja Gazeta stekla je međunarodnu slavu zbog uporne istrage ruskih zločina u Čečeniji.

Ali, njeni tekstovi, u kojima je bila vrlo kritična prema predsedniku Vladimiru Putinu – koji je tada služio svoj drugi mandat – i čečenskom vođstvu, izazivali su bes mnogih u vrhu ruskih vlasti.

Hadžikurbanov je bio proglašen krivim za pružanje logističke podrške za ubistvo. „Kao pripadnik specijalnih snaga, Hadžikurbanov je bio pozvan da potpiše ugovor za učestvovanje u specijalnoj vojnoj operaciji“, rekao je njegov advokat za AFP. „Kad je ugovor istekao, pomilovan je predsedničkim dekretom“, dodao je, a preneo Jutarnji list.

Pročitajte još...

Rusko ministarstvo odbrane regrutovalo je osuđenike za borbe u Ukrajini, preuzimajući tu praksu od plaćeničke grupe Vagner, koja je to prva usvojila prošle godine.

Na suđenju za ubistvo 2014. godine, Rustam Mahmudov je dobio doživotnu robiju, jer je on bio taj koji je pucao u Politkovskaju. Njegov stric Lom-Ali Gaitukajev, jedan od onih koji su proglašeni krivima za organizovanje ubistva, takođe je osuđen na doživotni zatvor. Dva Mahmudovljeva brata, Džabrail i Ibragim, osuđeni su na 14 i 12 godina.

Nikada nije utvrđeno ko je bio naručilac ubistva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar