Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Australijske vlasti od ponedeljka šalju na ulice Sidneja vojsku, kako bi pomogla da se sprovede lokdaun, koji je uveden zbog brzo rastućeg broja novozaraženih delta sojem koronavirusa. Tokom vikenda, vojnici će proći trening, a u ponedeljak će biti raspoređeni u patrole i zajedno s policijom kontrolisati poštovanje mera.

Od juna do danas zaraženo je gotovo 3000 ljudi, a preminulo ih je devetero. U petak je zabeleženo 170 novih slučajeva zaraze, uprkos karantinu koji traje već pet nedelja..

Međutim, mnogi smatraju slanje vojske u borbu protiv koronavirusa nepotrebnom.

Naime, lokdaun je u Sidneju na snazi najmanje do 28. avgusta. Ljudima je zabranjeno da izlaze iz domova osim ako je reč o kupovini, pružanju pomoći ugroženima i drugim neodgodivim razlozima.

Tokom vikenda, vojnici će proći trening, a u ponedeljak će biti raspoređeni u patrole i zajedno s policijom kontrolisati mere poput zabrane kretanja automobilom izvan radijusa od 10 kilometara od adrese stanovanja.

Ministar policije, Dejvid Eliot poručio je da je vojska angažovana zbog grupa ljudi koji misle „da se pravila ne odnose na njih“.

Širenje zaraze se inače povezuje s velikim familijama koje žive u siromašnijim i etnički raznolikim predgrađima Sidneja.

Kritičari tvrde da su na tim lokacijama policijske mere već sad strože nego u ostatku grada.

BONUS VIDEO: Lambda soj korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)