Foto: AP Photo/Marwan Ali

Glavnokomandujući sudanske vojske general Abdel Fatah Al-Burhan izjavio je da vojska kontroliše predsedničku palatu, kasarane i aerodrom u Kartumu nakon sukoba koji su jutros počeli sa paravojnom grupom Snage za brzu podršku (RSF).

Burhan je to izjavio u telefonskom intervjuu televiziji Al Džazira čije je sedište u Kataru sa sjedištem u Kataru nakon razgovora koji je televizija obavila sa kaomandantom RSF koji je tvrdio da su njegove snage zauzele predsedničku palatu, rezidenciju komandanta vojske i međunarodni aerodrom u sudanskom glavnom gradu Kartumu.

Sukobi su izbili u subotu između sudanske vojske i te najveće paravojne grupe, a bolnički izvori su potvrdili su da je stradalo troje civila, od kojih neki na aerodromu u Kartumu i u centru grada.

PROČITAJTE JOŠ:

Sukobi su počeli posle višenedeljnih tenzija između komandanta sudanske vojske Al-Burhana i šefa RSF Mohameda Hamdana Dagla, zbog planirane integracije RSF u regularnu vojsku.

To je bio ključni element pregovora o finalizaciji sporazuma koji bi vratio zemlju civilnoj vlasti i okončao krizu podstaknutu pučem 2021. koji je produbio ekonomsku krizu u jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: Nekoliko povređenih ljudi izvađeni iz automobila i odvezeni u bolnicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar