Foto:REUTERS/Valentyn Ogirenko; east2west news / WillWest News / Profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima prilikom pada helikoptera kod Kijeva poginuo je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski. Pored njega stradalo je još 17 osoba, uključujući troje dece, a uzroci tragedije za sada nisu poznati. Vest o stradalima potvrdio je šef policije Kijevske oblasti Igor Klimenko, koji se i oprostio od svog nadređenog koji je važio za jednog od onih državnika koji bezuslovno brane Ukrajinu.

Kako prenose RIA Novosti, u helikopteru je bilo i nekoliko službenika ministarstva unutrašnjih poslova. Stradali ministar se nalazio u helikopteru i tek će biti ispitano šta je dovelo do njegovog pada.

Pored njega, u letelici je stradalo još osmoro ljudi, dok su ostali stradali u blizini vrtića kod kog je pao helikopter.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

„Poginuli su i njegov zamenik i državni sekretar pomenutog ministarstva. Ukupno je 18 žrtava tragedije koja je rano jutros pogodila Ukrajinu“, naveo je šef policije Kijevske oblasti Igor Klimenko.

Kako je helikopter pao u neposrednoj blizini vrtića, u udaru je povređeno i 10 dece, kao i 12 odraslih.

Oni su hitno hospitalizovani i nije poznato u kakvom su stanju.

Prema rečima Oleksija Kulebe, šef regionalne vojno-civilne administracije Kijeva, deca su bila u vrtiću kada je letelica pala.

Ko je poginuli ministar?

Inače, tragično stradali ministar jedan je od ljudi koji uživa veliko poverenje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Bio je jedan od predvodnika predsedničke kampanje Zelenskog na prethodnim izborima, a nakon toga je pre godinu i po dana imenovan na funkciju koju je obavljao do danas.

Foto:Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Imao je 41 godinu, i važi za jednog od najobrazovanijih ministara ukrajinske vlade. Pre nego što je ušao u politiku, bavio se advokaturom.

Kada je reč o njegovoj politici po pitanju rata koji je zahvatio njegovu zemlju, Monastirski je uvek govorio da je siguran u ukrajinsku pobedu.

Na samom početku rata, 18. marta prošle godine u jednom od intervjua izjavio je da invazija na Ukrajinu izvršena, ali da će njegovoj zemlji biti potrebno mnogo vremena da se oporavi od razornih posledica.

„Na Ukrajinu je ispaljen ogroman broj granata i mina i veliki deo nije eksplodirao. Oni ostaju pod ruševinama i predstavljaju stvarnu pretnju. Biće potrebne godine, a ne meseci da se one razblaže. Pored neeksplodiranih ruskih ubojnih sredstava, ukrajinske trupe su postavile nagazne mine na mostove, aerodrome i druge ključne lokacije kako bi sprečile Ruse da ih koriste. Nećemo moći da uklonimo mine sa cele te teritorije, pa sam zamolio naše međunarodne partnere i kolege iz Evropske unije i SAD da pripreme grupe eksperata za deminiranje područja borbe i objekata koji su bili pod granatiranjem“, rekao je Monastirski.

Pročitajte još:

Napomenuo je oni gube mnogo opreme prilikom ruskog granatiranja, ali da ih to neće demoralisati.

„Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava Ministarstvo unutrašnjih poslova je gašenje požara izazvanih nemilosrdnim ruskim granatiranjem i vazdušnim udarima. Služba za vanredne situacije u zemlji, koju nadgleda Ministarstvo, suočava se sa očajničkim nedostatkom osoblja i opreme“, rekao je Monastirski.

Na kraju, naveo je da Ruse najviše iznenadilo to što ih se ukrajinski narod ne plaši.

„Masovni protesti koji su izbili u Berdjansku, Melitopolju, Hersonu i drugim okupiranim ukrajinskim gradovima bili su iznenađenje za Ruse, koji su očekivali da će ih dočekati lokalno stanovništvo koje podržava Rusiju. Međutim, suočili su se suočili sa civilima koji govore ruski, ali se zalažu za Ukrajinu. Sada shvataju da su napravili veliku grešku“, rekao je tada ministar.

BONUS VIDEO Ponovo je uništen mural ukrajinske pesnikinje Larise Kosač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare