Foto: shop.index.hr

Posle objave „prozorčića“na portalu index.hr sa rečenicom „ako želite pristupiti Index-u molimo vas da nam potvrdite da ste čovek“, pri čemu su ponuđeni odgovori bili – „ne, ja sam član HDZ-a“ i „da, ja sam čovek“, zbog čega je vrh vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) oštro reagovao i najavio „pravne korake“ protiv portala, zaposleni u ovom mediju su juče odgovorili novom „akcijom“.

Po ceni od 10 kuna (oko 160 dinara) koliko košta štampanje i dostava može se poručiti nalepnica ovog portala na kojoj je precrtan crveni krug sa natpisom „HDZ“ i potpisom „ulaz zabranjen“, koju, kako stoji, „možete zalepiti na svoj objekat, automobil ili lopovima na čelo ako imate građanske hrabrosti i ako vam je dosta šutnje“.

Takođe, u ponudi su i majice sa natpisom „STOP HDZ“, „Čovjek ili HDZ“ po ceni od 50 kuna (770 dinara).

Onima koji „nemaju hrabrosti“ Indeks preporučuje da kažu: „Istina, pljačkaju nas. Istina, ne daju nam da radimo dok sami organizuju partijske skupove, drže molitve i crkve otvorenim. Ali naprosto smo prevelike kukavice da ikad išta preduzmemo. Bojimo se zameriti ikome, prodaćemo se za dve kave više i molimo HDZ da nas pljačka i dalje“.

U pozadini čitave priče su komentari hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je danima komentarisao to što je vlasnik kafića „Tri majmuna“ u Rijeci na svom profilu na Fejsbuku zamolio članove i simpatizere HDZ-a da ne dolaze u njegov kafić, jer su „nepoželjni“.

Plenković, koji je predsednik HDZ-a, je tražio i reakciju pravosuđa. Za njega je objava riječkog ugostitelja, kako je kazao, „na granici fašizma“, diskriminacija i rasizam.

Plenković je optužio index.hr za govor mržnje. Istovremeno, vrh HDZ-a je osudio potez portala da postavi pomenuti „prozorčić“ na svom sajtu, najavio tužbu i saopštio da očekuje reakciju nadležnih institucija i Hrvatskog novinarskog društva.

Na to je reagovao Neven Barković, zamenik glavne urednice portala index.hr, koji je rekao da „ako HDZ želi da prestanemo da ih nazivamo kriminalcima, neka prestanu da se bave kriminalom“.

Naveo je i da „ako HDZ želi da ih tretiramo kao ljude, neka počnu da se ponašaju kao ljudi“.

Barković je rekao da je HDZ jedina stranka koja je osuđena za korupciju.

Naveo je i da članovi HDZ-a nisu to iz altruizma ili iz idealizma, nego „kako bi se okoristili stranačkom iskaznicom, onako kako se godinama okoristio vrh stranke“, što potvrđuju, kazao je, brojne pravosnažne presude.

Na mogućnost da na objavu Index.hr reaguje Veće za elektronske medije, Barković smatra da nemaju na osnovu čega da reaguju te da je potpuno pogrešno pozivanje ministara HDZ-a na član Zakona o elektronskim medijima u kojem stoji da je zabranjeno „podsticati mržnju na osnovu verske, etničke pripadnosti, pa i političkih uverenja“.

Naveo je da je razgovarao sa pravnikom koji mu je, kaže, rekao da „političko uverenje nije isto što i članstvo u političkoj stranci. Isti taj stav zakona kaže da se ne sme širiti mržnju na osnovi članstva u sindikatima“.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar