Foto: Printscreen/index.hr

Veće za elektronske medije danas je potvrdilo da su podnete dve tužbe protiv portala Index.hr zbog objavljivanja upitnika kojim se od čitalaca tražilo da se izjasne da li su ljudi ili članovi HDZ.

Pročitajte još:

Veće je, kako je saopšteno, zatražilo od glavnog urednika portala da da izjavu.

Pritužbe su pristigle nakon objave iskakajućeg prozora na naslovnoj strani Indexa na kom je pisalo: „Ako želite pristupiti Indexu, molimo vas da nam potvrdite da ste čovek!“

Bile su ponuđene dve opcije: „Da, ja sam čovek“ i „Ne, ja sam član HDZ-a“.

Ako bi čitalac odabrao prvu opciju, odmah bi mu se otvarao pristup Indexu, a odabir druge opcije vodio je do dela sajta posvećenog HDZ-u uz hašteg #zločinačka organizacija

Plenković očekuje reakcije 

Na taj potez Indexa reagovao je u utorak premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, rekavši da očekuje reakcije na „diskriminaciju i govor mržnje od onih koji ne tolerišu dvostruke kriterijume“.

„Ja očekujem od brojnih dušebrižnika, moralizatora i ostalih koji sigurno ne tolerišu dvostruke kriterijume da reaguju na takve pojave, pojave diskriminacije i govora mržnje. Mislim da bi to bilo blagotvorno za društvo, jer ta vrsta ćutnje traje već jedno desetak dana, a ja sam siguran da će svi dušebrižnici na to reagovati“, rekao je Plenković.

Javili su se su i brojni HDZ-ovi ministri, a ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je da se radi o slučaju poticanja na diskriminaciju.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Kad se to dogodi u medijima, a imali smo u utorak slučaj poticanja na diskriminaciju u jednom elektroničkom mediju, onda postupa Veće za elektronske medije“, rekla je Obuljen Koržinek i dodala kako „oni imaju utvrđene procedure“.

Ona je navela da nije na vladi da podnosi bilo kakve prijave Veću jer su oni nezavisno regulatorno telo i postupaju u skladu sa zakonom.

Ministar pravosuđa preti kaznama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica juče je najavio i konkretne pravne korake u ovom slučaju.

„Zadnjih nekoliko dana svedoci smo kampanje koja se temelji na diskriminaciji i govoru mržnje. Svi smo pozvani da gradimo društvo koje će se temeljiti na toleranciji i uključivosti. Danas se radi o HDZ-ovcima, a sutra se može raditi o nekim drugim skupinama“, rekao je Malenica u Dnevniku HTV-a. Pritom je najavio i da će HDZ „podneti određene kaznene prijave“ kao i prijave Hrvatskom novinarskom društvu, koje je pozvao da reaguje.

„Ovo je satirična kritika vlasti“

S druge strane, reagovalo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), navodeći da postupak Indexa ne predstavlja govor mržnje, nego oblik slobode govora u vidu satirične kritike vlasti.

Foto: shop.index.hr

HND je dodao iako takva objava delu javnosti može biti neprihvatljiva, uvredljiva ili neukusna, te se može i  postaviti pitanje da li ovo prevazilazi  profesionalno, odgovorno novinarstvo,  ne može se okarakterizirati kao govor mržnje, jer ne huška ljude na osnovu njihove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, boji kože, pola, polnog opredjeljenja, invaliditeta, rodnog identiteta ili kakvih drugih osobina.

„HND takođe podseća da javne osobe, a političari koji dolaze iz najmoćnije stranke u Hrvatskoj to svakako jesu, zbog svog položaja moraju biti u stanju trpeti kritike javnosti kanalisane putem različitih medijskih sadržaja“, navodi se u saopštenju HND-a.

Iz sveta i regiona čitajte:

„Ovo je politički komentar aktuelne vlasti“

Osim HND-a, oglasile su se i advokatice specijalizovane za medije i medijsko pravo Vesna Alaburić i Vanja Jurić, koje smatraju da se u ovom slučaju ne radi o govoru mržnje.

„Ovaj pop-up spada u kategoriju političkog komentara aktuelne vlasti, nikako se ne može smatrati govorom mržnje niti je to diskriminatorni govor, odnosno rasistički govor, u klasičnom pravnom značenju tog pojma. Smatram da se zbog tog pop-apa protiv Indexa ne može osnovano pokrenuti nikakav sudski postupak. Dakle, to je jedan od načina izražavanja kritike vlasti koji je zaštićen pravom na slobodu govora u svakoj demokratskoj zemlji“, rekla je Alaburić.

Vanja Jurić smatra da se radi o političkoj kritici, „političkom komentaru vladajuće stranke, koji je u potpunosti zaštićen jamstvom slobode izražavanja“.

„Zato me jako iznenadila reakcija premijera i vladajuće stranke, koji su tako olako koriste pojam govora mržnje, što je jako ozbiljna stvar i zapravo se na ovaj način doprinosi banalizaciji tog pojma i njegovom korištenju na potpuno pogrešan način kako bi se diskreditovali neki protivnici u javnom prostoru“, kaže Jurić.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar