Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Strani politički izvori izjavili su danas popodne za Si-En-En (CNN) da više od 40 talaca otetih i odvedenih u Pojas Gaze 7. oktobra u napadima Hamasa na jug Izraela drže druge ekstremističke organizacije.

Desetine talaca su navodno u rukama Islamskog džihada, a neke drže i stanovnici Gaze koji nisu povezani s ekstremističkim organizacijama.

Izraelski zvaničnici su danas potvrdili da postoji nesporazum o listi talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni i rekli da Izrael neće prihvatiti da Hamas krši uslove sporazuma o taocima.

Lista koju je predstavio Hamas uključuje samo 11 ljudi, među njima devetoro dece i dve starije žene, a prethodna tri dana oslobađano je po 13 talaca. Uz to se Izrael protivi odvajanju porodica koje se drže kao taoci.

Izraelski mediji su međutim kasnije popodne javili da su vlasti obavestile rođake talaca koji će u narednim satima biti oslobođen i da se sporazum ostvaruje, te da je Izrael uspeo da spreči razdvajanje dece od majki pri oslobađanju.

Dve porodice su već razdvojene drugog dana razmene za palestinske zatvorenike u subotu.

Izrael se usprotivio, ali je ipak pristao da primi treću i četvrtu grupu talaca.

Do sada je oslobođeno 39 Izraelaca, u zamenu za 117 palestinskih zatvorenika, žena i maloletnih muškaraca,te jedan državljanin Rusije koji ima dvostruko državljanstvo.On je pušten van sporazuma na zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina.

Van sporazuma je oslobođeno i 17 Tajlanđana i jedan Filipinac.

Sporazum o četvorodnevnom primirju predviđeno je oslobađanje najmanje 50 talaca iz Gaze u zamenu za 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima kao i svakodnevni ulazak pomoći u Pojas Gaze. Danas se očekuje četvrta razmena na osnovu sporazuma.

Mogućnost da se primirje produži za po jedan dan za svakih 10 novih oslobođenih talaca predviđeno je sporazumom kojem su posredovali Katar, Egipat i SAD.

***

BONUS VIDEO: Hamas oslobodio deo izraelskih talaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar