Protest u Jermeniji Foto: Karen MINASYAN / AFP / Profimedia

Vlasti Jermenije su danas uhapsile više od 200 demonstranata na protestima zbog politike premijera Nikola Pašinijana prema jermenskoj enklavi Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Jermenije saopštilo je da je 237 osoba uhapšeno u Jerevanu i nekoliko drugih gradova, gde su demonstranti pokušali da blokiraju saobraćaj, zahtevajući ostavku Pašinijana koga optužuju za izdaju, navodi agencija Frans pres.

Protest u Jermeniji Foto: Karen MINASYAN / AFP / Profimedia

Nekoliko hiljada demonstranata prošetalo je večeras Jerevanom treći dan zaredom, na poziv opozicije, mašući zastavama Jermenije i Nagorno-Karabaha i skandirajući „Nikol, daj ostavku“.

Najveće antivladine proteste od parlamentarnih izbora u septembru 2021. godine, na kojima je pobedila Pašinijanova stranka, podstakla je njegova nedavna izjava u parlamentu da „međunarodna zajednica poziva Jermeniju da umanji svoje zahteve u vezi sa Nagorno-Karabahom“.

Opozicija je optužila Pašinijana da je tom izjavom pokazao želju da ustupi Azerbejdžanu celu teritoriju Nagorno-Karabah.

Pašinijan je u novembru 2020. godine, uz posredstvo Rusije, postigao mirovni sporazum sa Azerbejdžanom, posle ponižavajućeg poraza u šestonedeljnom ratu oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu posle više od 25 godina, zbog čega je Pašinijan mesecima bio pod pritiskom masovnih demonstracija opozicije da podnese ostavku. On je tvrdio da je sporazum bio jedini način da se vojska Azerbejdžana spreči da preuzme kontrolu nad celom oblašću Nagorno-Karabah.

Kako bi izveo zemlju iz političke krize, Pašinijan je prošle godine raspisao vanredne parlamentarne izbore na kojima je njegova stranka pobedila.

***

Bonus video: Policija hapsi demonstrante, sprečava blokadu Otave

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar