Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nekoliko gradova u središnjoj Hrvatskoj već se danima suočava s informacijama o pokušajima otmica dece. Dojave su policiji stigle s koprivničkog i đurđevačkog područja, a zatim i iz Bjelovara.

Policija je potvrdila da su dobili informacije da neko mami decu slatkišima. Zaredali su zatim upiti roditelja, kao i lokalnih medija. Strah se uvukao među građane. Istovremeno, policija je izašla na teren kako bi proverila šta se zaista dešava. Analizirane su dojave građana, obavljene su provere i obiđena su sva mesta dojava, piše N1.

Obišli sve sumnjive lokacije

“Ni na koji način nije se potvrdila sumnja da su deca bila napadnuta ili da je došlo do pokušaja otmice dece”, navode iz Policijske uprave koprivničko križevačke.

Ističu kako kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno nijedno krivično delo niti protivpravno ponašanje na štetu dece.

“Policijski službenici proveravaju svaku primljenu dojavu i slične informacije, no dosadašnjim radom i obavljenim proverama nismo potvrdili njihovu utemeljenost”, ističu objašnjavajući kako se vesti o sumnjivim vozilima pojavljuju periodično, ali nikada nisu bile utemeljene.

“Jednu takvu smo dobili prije nekoliko dana. Nakon što smo obišli šire koprivničko područje utvrdili smo da dojava nije tačna i da nema potrebe za širenjem panike i nepotrebnim uznemiravanjem javnosti”, navode iz policije.

Strah i u bjelovarskom kraju

I bjelovarska policija suočila se sa sličnim informacijama. I tamo su počele da kruže glasine da je neko pokušao da namami decu u sumnjivi kombi, te ih otme.

“Ovakvih dojava bilo je do sada na području više županija”, saznaje se iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Policija savetuje da jecu treba učiti samoodbrambenim ponašanjima u saobraćaju, opasnostima od zavisnosti, štetnim druženjima pa tako i o komunikaciji s nepoznatim osobama.

“Apelujemo na roditelje, staratelje i sve one koji su vezani uz odgojno-obrazovni proces dece mlađe životne dobi da s njima razgovaraju i edukuju ih na tu temu, ali isto tako moramo biti oprezni jer je dečja mašta velika”, apeliraju iz policije i naglašavaju da se svako sumnjivo ponašanje mora prijaviti na 192.

***

BONUS VIDEO: Otac i sin uhapšeni zbog otmice nemačkog državljanina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar