Foto: Shuttrrstock, Eckhard Supp / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoji mesto na italijanskom ostrvu Sicilija gde je veća verovatnoća da ćete čuti američki akcenat koji se širi njegovim uskim ulicama umesto lokalnog jezika. Sambuka di Sičilia, koje je stekla reputaciju kao jedno od prvih mesta u zemlji koje je rasprodalo stare kuće, postalo je poznato kao italijanska "Mala Amerika" nakon što su se brojni Amerikanci doselili i udahnuli novi život ovom gradiću.

Sicilijanski grad je počeo da privlači kupce iz inostranstva 2019. godine kada je dospeo na naslovne strane CNN-a raspodajom od 16 stanova za jedan evro po komadu ili nešto više od jednog dolara. Zatim ponovo u julu 2021. godine kada je ponudio još 10 starih zgrada za simbolična dva evra.

Do isteka roka za prijavu prošlog novembra, gradska skupština je ponovo bila preplavljena stotinama zahteva kupaca. Kuće su na kraju prodate na aukiciji, onome ko da najveću ponudu, za između 500 i 7.000 evra. Skoro svi novi kupci su iz Severne Amerike, kaže zamenik gradonačelnika Đuzepe Kačiopo. Neki su kupili svoju kuću na neviđeno, dok su drugi prkosili ograničenjima putovanja za vreme koronairusa, pa su došli da pogledaju kuće pre kupovine, prenosi CNN.

„Reimo da skoro 80 odsto ljudi koji su nam pisali, prijavili se i učestvovali na ovo aukciji, dolaze iz SAD ili su Amerikanci“, kaže Kačiopo. „Postoji veliko interesovanje američkih kupaca i na sreću ono ne jenjava. Pandemija je bila izazov u sprovođenju ove nove prodaje, ali mi smo imali sreće. Sve je išlo dobro“, dodao je on.

Foto: Shuttrrstock

Dakle, šta je motivisalo kupce da preuzmu vlasništvo nad imanjima koje je oštetio zemljotres na Siciliji? Mnogi nisu hteli samo da dobiju kuću po niskoj ceni, već su takođe hteli da ožive selo i njegovu privredu.

Vila na poklon

Dejvid Voters, internet biznismen iz Ajdaha sa strašću za italijanske nekretnine, planira da renovira svoja novostečena sicilijanska prebivališta, a zatim da ih pokloni.

Kupio je dve susedne zgrade dajuće pobedničke ponude od 500 evra za svaku. One se nalaze u najtišem uglu Sambuke, kvartu gde se niz ulice nižu napuštene kuće. Voters sebe opisuje kao obožavatelja italijanskog projekta sa kućama od jednog evra i kaže da želi da doprinese obnovi „umirućih, zanemarenih zajednica“.

„Želeo sam da stvorim način da dolazeći investitori podrže manje zajednice poput Sambuke de Sičiija“, kaže on. „Želim da omogućim nekome ko želi da ostvari svoj san o posedovanju dela italijanske istorije da upravo to i učini“, naveo je.

Voters kaže da će njegova kampanja ponuditi nivoe nagrada, u rasponu od robe do noćenja u gotovom domu za one koji žele da podrže lokalnu zajednicu.

Foto: Shuttrrstock

„Kupio sam dva imanja kako bih imao mogućnost da počnem sa malom kampanjom i da se proširom na viši cilj“, naveo je. On kaže da će biti ponuđene donacije i usluge za unapređivanje parka, puteva i infrastrukture u Sambuki.

Iako zgradama koje je kupio treba temeljno renoviranje, Voters je rekao da je bio fasciniran njihovom lokacijom i pogledom i želi da pokaže ljudima kako se trošni domovi mogu transformisati u nešto „prelepo i sjajno“. Jedna kuće je mala, dok se susedna prostira na 80 kvadratnih metara i ima sedam soba.

„To je ljubav“

Privlačnost italijanske kuhinje je ono što je nateralo kuvara iz Arizone Danijela Patina, suosnivača lanca sveže hrane u SAD, da na pravi korak napred i uzme parče „la dolče vite“. Patino je kupio zgadu sa tri sprata i panoramskom terasom za koju je dao punudi od 2.500 evra. Sve je to radio na daljinu iz SAD. Meštanka iz Sambuke ga je kontaktirala preko gradske skupštine i poslala je video i fotografije imanje, pa je Patino licitirao.

„To je više od avanture. Možda kockanje? Dao sam ponudu nakon što sam pogledao sve nekretnine na mreži, ali ova je ostavila najjači utisak. Imala je spoljni malo rustični popločani deo dvorišta. Nisam mogao da vidim kako je unutra, jer je možda bilo opasno ući, pa pretpostavljam da će trebati dosta preuređenja“, rekao je on.

Foto: Eckhard Supp / Alamy / Alamy / Profimedia

Patino još ne zna tačno šta planira da uradi sa ovom zgradom, da li će je koristiti kao kuću za odmor ili kao italijansku gradu svog lanca ishrane. Za sada kaže, to je samo ostvarenje sna, a takođe i šetnja stazom sećanja.

„Uvek sam voleo Italiju, kada sam ranije putovao u svojo karijeri kao profesionalni kuvar, otkrio sam italijansku kulturu ishrane i zašto je hrana veoma važna za Italijane. Takođe sam naučio šta je italijanski stil života. Radi se o životu, a ne o brzini kao kod nas u SAD. To je uživanje umiru, odvajanje vremena za opuštanje i da se ne brine uvek za posao. To je jednostanvo najbolje od svih svetova“, dodao je.

Patino kaže da njegova žena u početku nije bila za to, rekavši mu „da je lud i da to ne može biti ostvarivo“.

Utočište za umetnike

Brižit Dufour, francusko-kanadska advokatica i osnivač organizacije za ljudska prava, kupila je dva napuštena stana u istorijskom okrugu Saracen – manji za 1000 evra, a veći za 5.850 evra. Dala je obe ponude, a da nije videla nijednu nekretninu.

„Bila sam svesna da je konkurencija velika, pa sam mislila da će davanje ponude za obe nekretnine povećati moje šanse za uspeh“, kaže ona.

Dufour kaže da želi da pomogne lokalnoj zajednici tako što će ponuditi prostor umetnicima iz celog sveta koji beže od krize. Njeno manje imanje na dva sprata od 50 kvatratnih metara služiće kao rezidencija umetnika. Biće to mesto gde će umetnici moći da se izraze i da „odmaraju od teškog okruženja i pritiska u svojim matičnim zemljama“.

Foto: Fotogramma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Mogu da ostane dve nedelje ili mesec dana i budu inspirisani lepotom Sicilije i Sambuke da kreiraju umetnička dela, koja govore o rodnim pitanjima, dostojanstvu i ljudskim pravima. Oni mogu imati koristi od korišćenja lepog i bezbednog mesta“, navela je.

Imanje je u dobrom stanju sa terasom koja pruža pogled na zelena brda. Dufour voli drvene podove obojene počicama kokje daju kući tradicionalan osećaj. Čak je našla i staru pletenicu od belog luka koja visi sa zida nakon to je kupila stan.

„Prilično je bolje nego što sam očekivala, nije ruševna. Svi su mu govorili ‘o dobićeš ruševinu’. Umesto toga, ima dobre zidove ali dosta toga mora da se renovira“, navela je.

Dufour planira ekološki stil i tražiće savet od kupaca kuća od 1 evra koji su već preuredili svoji domove. Njeno drugo imanje ima površin u od 80 kvatratnih metara i služiće kao privatna rezidencija i dodatni prostor za umetnike koji tu budu dolazili.

„Mislila sam da je najbolje imati više od jedne kuće da dovedem što više umetnika, ali onda sam posetila Sambuku nakon što sam dala ponude, pa sam se zaljubila u selo i pomislila sam da bih mogla da zadržim drugi dom za sebe i svoju porodicu“, istakla je.

Dodala je da su njena deca i porodica u Kanadi, a posebno njeni brat i sestra, veoma uzbuđeni zbog toga“, istakla je ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Njoj se posebno dopada što je plaža udaljena 25 minuta vožnje od Sambuke.

Ako rezidenciji umetnika na kraju bude potrebno više prostora, ona će korisiti delove druge kuće za nju.

Druga kuća ima ogroman otvoreni prostor za koji kaže da bi bio idealan za održavanje društvenih događaja i izložbi. Za razliku od prvog sprata, na drugom nivou je potrebno opsežno preuređenje.

„Nisam mogla da ga vidim jer je bilo opasno da hodam po sobama. Nije bilo jasno koliko je pod čvrst, ali zaista možete da osetite to mesto“, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: Učesnici šesnaestog sastanka G20 koji se održava u Rimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar