Foto: Ambasada SAD Crna Gora

Sjedinjene Američke Države (SAD) veoma su zabrinute zbog izveštaja da bi novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori mogle da čine stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrednostima, izjavila je za "Vijesti" ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Odgovarajući na pitanje kako gledaju na moguće formiranje manjinske vlade koju bi iz parlamenta, bez učešća u njoj, podržavala koalicija „Za budućnost Crne Gore (ZBCG)“, Rajnke je navela da je realnost takva da će učešće u vlasti grupa ili lidera koji, kako je navela, „odbijaju da osude rusku agresiju, odbijaju da se zalažu za prava Ukrajine, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, odbijaju da štite prava manjina i odbijaju da poštuju suverenitet susednih zemalja poput Kosova, drastično omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih evropskih aspiracija“.

Ona je navela da se stav SAD o formiranju vlade Crne Gore nije promenio.

PROČITAJTE JOŠ:

„Podržavamo brzo formiranje vlade koja je privržena evroatlantskim vrednostima, predstavlja multikulturnu Crnu Goru, pouzdani je NATO saveznik, snažno podržava Ukrajinu i nastavlja aktivno da radi na integraciji u Evropsku uniju“, poručila je Rajnke.

Koalicija ZBCG trebalo bi, prema poslednjim informacijama, da iz Skupštine podrži kabinet Pokreta Evropa sad (PES), Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dve koalicije albanskih stranaka – Albanskog foruma i Albanske alijanse.

Zauzvrat bi trebalo da dobije funkciju šefa parlamenta, koja će joj, između ostalog, omogućiti članstvo u Savetu za odbranu i bezbednost, navode Vijesti.

BONUS VIDEO: Spajiću većina, Andrija Mandić dolazi na čelo Skupštine: Da li je Crna Gora blizu nove Vlade?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar