Protest Sarajevo Dzenan Memic David Dragicevic
Protest za Dženana Memića i Davida Dragičevića u Sarajevu Foto:Armin Durgut/PIXSELL

Veliki broj ljudi izašao je danas na ulice Sarajeva, u još jednom pokušaju da tragično nastradali mladići Dženan Memić i David Dragičević dobiju zasluženu pravdu, a njihove porodice neophodan mir. Protest su organizovale grupe građane okupljene oko inicijativa "Pravda za Davida" i "Pravda za Dženana".

POGLEDAJTE JOŠ:

Dženan Memić ubijen je 2016. godine po nerazjašnjenim okolnostima, a ista sudbina dočekala je i Davida Dragičevića iz Banjaluke tri godine kasnije. Porodice nastradalih mladića godinama traže pravdu od institucija, koje su ostale neme pred njihovim zahtevima.

Davidova majka Suzana na današnjem protestu rekla je da još uvek ima poverenja u insitucije, ali se ne plaši ničije odmazde.

„Moj David je 2016. nosio transparente podrške za Nikolu Đurića i Jovana. David, njegova dva-tri prijatelja i njihove majke su bili sami na ulici. Niko nije bio uz njih. Zašto sam danas ovde i zašto se tri godine borim za svoje dete? Već izlizana priča i tri godine je ponavljam, ko shvati, shvatiće. Mog deteta nema i ne mogu ga vratiti. Mogu otići kući i popiti tabletu za smirenje da mi dan brže prođe. To napravim, ali sina ne zaboravljam. Ne mogu zaboraviti drugu decu i nosiću transparente koje je nosio moj sin“, rekla je Suzana.

Protest Sarajevo Dzenan Memic David Dragicevic
Protest za Dženana Memića i Davida Dragičevića u Sarajevu Foto:Armin Durgut/PIXSELL

Njen sin David ubijen je 2018. godine, a policija na čelu sa Draganom Lukačem u početku je tvrdila da se radi o samoubistvu, iako su dokazi upućivali na ubistvo.

Ovaj tragični događaj pokrenuo je seriju protesta u Banjaluci, koje su dovele do velikog sukoba Davidovog oca Davora i tadašnjeg predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pravda za Davida Dragicevica
Pravda za Davida Dragičevića Foto:EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Davor je zbog ugrožene bezbednosti morao da napusti Banjaluku. Na treću godišnjicu smrti svog sina, za Nova.rs ispričao je da oproštaja nema, a jedino što on želi jeste konačna pravda za Davida i kazna za njegove ubice.

„Tačno je tri godine od kako sam ga zadnji put poljubio i kako je otišao iz svoje kuće. Nikad se nije vratio. Znajući sebe ja nikada neću biti miran. Ja ovde apsolutno nisam bitan. Bitna je pravda za Davida, da svi budu osuđeni na maksimalne zatvorske kazne. Ja svoju pravdu nikada neću dobiti, itekako sam svestan toga“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar