Foto: Printscreen/YouTube/Kill Time Nonsense

Kineski borbeni avioni J-15 (poznati i kao leteći morski psi), koji navodno lete s nosača aviona Liaoning, snimljeni su kako lete iznad razarača američke mornarice klase Arleigh Burke. Prelet je vidljiv u videu koji je nedavno prikazan na Kineskoj državnoj televiziji.

Snimak je objavljen ubrzo nakon što su se pojavile slike pune eskadrile od 24 borbena aviona J-15 raspoređena na palubi nosača avion Liaoning. Međutim, nije poznato kad su te fotografije napravljene, ali su svakako zanimljive u svetlu trenutnih povišenih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država oko Tajvana.

Nije poznato niti gde je snimljen video aviona J-15 iznad neidentificiranog razarača američke ratne mornarice, ali postoje spekulacije da se incident dogodio u Tajvanskom tesnacu, koji odvaja Tajvan od kontinentalne Kine.

Portal „War Zone“ obratio se američkoj mornarici za pojašnjenje. Ako je snimak iz Tajvanskog tesnaca, onda je to verovatno odgovor na vrstu “pokazivanja sile“ koju su američki ratni brodovi nedavno izveli na tom području.

Gde god se ovaj poslednji incident dogodio, očigledno je to bilo u međunarodnim vodama, gde nije neobično da brodovi ratne mornarice ili borbeni avioni jedne zemlje prate one druge zemlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zasad ne postoji ništa što bi ukazivalo na bilo koji način da su J-15 djelovali na opasan ili na drugi neprofesionalan način tijekom preleta, iako to ne bi bio prvi takav slučaj prema izjavama američke mornarice i drugih američkih saveznika.

Čini se da susret pokazuje daljnji dokaz da se nosač kineske ratne mornarice sve više aktivno koristi za praćenje kretanja ratnih brodova SAD-a i njihovih saveznika. Postoje mnogi izvještaji koji sugeriraju da je primarna uloga Liaoninga razvoj operativnih sposobnosti nosača zrakoplova kineske ratne mornarice, prije nego što Kinezi u uporabu stave svoj prvi nosač zrakoplova u potpunosti domaće proizvodnje, Fujian.

BONUS VIDEO Vojne vežbe Tajvana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar