U Rijeci uništena mina iz Drugog svetskog rata
Foto: N1/printscreen

U Rijeci je uništena mina iz Drugog svetskog rata, koja se nalazila u luci. Oko 13.15h odjeknula je eksplozija, koja se čula u celom gradu.

Oko 14h je oglašena sirena, koja je označila kraj akcije koja je počela u 06.09h, kada su se takođe oglasile sirene.

Policija je objavila podvodne snimke. Ronioci specijalne policije MUP-a su nakon nekoliko sati minu izvadili s dna mora. Pričvrstili su je, pa je odvučena prema otvorenom moru, gde je uništena, prenosi N1.

Kako je saopšteno iz Štaba civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u crvenoj zoni potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku, prenosi portal Index.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je na pres konferenciji zadovoljstvo radom službi, ali i disciplinom građana Rijeke.

On je naveo da je oko 500 stanovnika Rijeke bilo evakuisano i da je sve proteklo kako treba.

„Mina je neutralisana, opasnost je prevladana i možemo se vratiti našim svakodnevnim aktivnostima“, rekao je Filipović.

Načelnik Štaba civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da se za minu zna nekoliko meseci i da je rađen program kako je ukloniti sa što manjim rizikom, prenosi Tanjug.

„Uspešno je izvedena neutralizacija na sigurnoj distanci od grada Rijeke“, naveo je Mance.

Komandant Jedinice specijalne i interventne policije PU primorsko-goranske Nenad Krasny izjavio je da je mina imala 690 kilograma heksonita, što je ekvivalent 1.200 kilograma TNT-a.

„Odluka struke je bila da je jedini način da se mina pomeri iz luke jer bi sve ostalo bilo preopasno za građane i infrastrukturu. Specifičnost je to što se mina nalazila nedaleko od objekata. Nije se radilo s jedne, nego s više pozicija“, rekao je Krasny.

PROČITAJTE JOŠ:

Glavni policijski savetnik i načelnik Sektora za javni red i bezbednost PU primorsko-goranske Goran Gašpert naveo je da je u izvlačenju mine učestvovalo više od 24 službenika, a da je mina bila teška oko 1.100 kilograma.

Pre akcije evakuisani su stanari u crvenoj zoni oko riječke luke, a bio je obustavljen i drumski, železnički, vazdušni i pomorski saobraćaj, zatvoreni svi privredni objekti i izmeštene železnička i autobuska stanica.

Protivbrodska mina iz Drugog svetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tokom infrastrukturnih radova krajem juna, a delom je bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mestu gde je pronađena, pa je izrađen plan izmeštanja i neutralizacije.

BONUS VIDEO: Kome je Zoran Milanović servirao svoj stav o Kosovu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar