Avganistan vojska
Avganistan Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Usled haosa koji je izbio nakon što su talibani preuzeli vlast u Kabulu, građani Avganistana pokušavaju svim sredstvima da napuste zemlju. Na mrežama se pojavio snimak koji prikazuje okrutnost talibana koji puca na civila koji želi da uđe na teritoriju aerodroma.

POGLEDAJTE JOŠ:

Talibani su juče proglasili prevlast u Avganistanu, nakon što je predsednik Ašraf Gani napustio zemlju sa najbližim saradnicima i mirno predao vlast. Oni su ovu priliku iskoristili da uđu u predsedničku vilu i zvanično preuzmu vlast.

Stanovnici Avganistana su u panici došli na aerodrom u Kabulu, koji talibani još uvek nisu uspeli da zauzmu. Stravični snimci građana koji pokušavaju da uđu u američke avione, grčevito se drže za vrata ili točkove obišli su svet, a tokom nereda stradalo je deset ljudi.

Novi snimci iz Kabula prikazuju civila koji pokušava da preskoči zid koji štiti aerodrom, dok jedan od pripadnika militantne grupe puca na njega.

Prethodno su nepoznati napadači otvorili vatru na aerodromu, na šta su reagovali pripadnici američkih vojnih snaga i ubili dva Avganistanca.

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će se uskoro obratiti naciji povodom situacije u Avganistanu, dok je nekadašnji predsednik zemlje kojom sad vladaju talibani – Hamid Karzai saopštio da su pregovori sa militantnom grupom započeli, te da očekuje uspešan ishod.

Haotična situacija na aerodromu se nastavlja, dok Amerika i evropske zemlje evakuišu svoje građane.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar