Foto: Yonhap News / Newscom / Profimedia

Kritika koju je predsednik Južne Koreje uputio američkim zakonodavcima je postala viralna na društvenim mrežama - nakon što je snimljen kako psuje i naziva ih "skotovima".

Čini se da je Jun Suk Jeol psovao nakon sastanka s američkim predsednikom D\oyefom Bajdenom na konferenciji za Globalni fond u Njujorku u sredu.

U videu koji je u četvrtak objavio južnokorejski televizijski emiter MBC na svom zvaničnom Jutjub kanalu, Može da se vidi Jun kako hoda binom nakon ćaskanja s Bajdenom pre nego što se okrenuo svojim pomoćnicima i progovorio.

„Bilo bi tako sramotno za Bidena ako ti skotovi u Narodnoj skupštini ne odobre ovaj zakon“, čini se da je tada rekao.

Globalni fond je međunarodna organizacija koja pokušava da pobedi HIV, tuberkulozu i malariju širom sveta u razvoju i čini se da Junova primedba upućuje na Bajdenovo obećanje da će doprineti 6 milijardi dolara, što bi zahtevalo odobrenje Kongresa.

Video s Jutjuba koji još nije obirsan pregledan je više od četiri miliona puta otkako je postavljen i privukao je na hiljada komentara.

Mnogi korisnici društvenih mreža počeli su da ismejavaju Juna, dok je psovka koju je koristio postala popularan termin za pretragu na južnokorejskom internet portalu Naver.
Ovo je samo poslednji u nizu, kako kritičari kažu, diplomatskih promašaja Juna, koji je ove nedelje stigao u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija nakon što je prisustvovao sahrani kraljice Elizabete II u Londonu.

Dok je bio u Londonu, njegovi protivnici su ga optužili za nepoštovanje jer je propustio priliku da vidi kraljičin kovčeg – za šta je okrivio gust saobraćaj.

Nakon onoga što se čini kao njegov poslednji spoljnopolitički gaf, Junov tim je krenuo u defenzivu.

U kratkom brifingu s novinarima, visokopozicionirani zvaničnik južnokorejskog predsedničkog kabineta rekao je da je primedba „privatni komentar“ i da je „neprimereno povezivati ​​privatni komentar s diplomatskim ishodom“.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar