Foto: printscreen/AP

Južna Koreja i SAD počele su najveću zajedničku vojnu vežbu u poslednjih nekoliko godina terenskom obukom, saopštili su zvaničnici.

Godišnja vežba nazvana „Ulči štit slobode“ ove godine traje do 1. septembra, a usledila je nakon što je novi južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol obećao da će „normalizovati“ kombinovane vežbe i pojačati mere odvraćanja prema Severnoj Koreji.

Seul je odvojeno pokrenuo i četvorodnevnu civilnu odbrambenu vežbu da bi podigao pripravnost državne uprave. Ova vežba održava se prvi put od pojave pandemije.

Vojni manevri su najveći od 2017. godine, nakon što je njihov obim bio umanjen zbog kovida-19 i pošto je Junov prethodnik pokušao da obnovi razgovore sa Pjongjangom, koji smatra da je ovde reč o uvežbavanju invazije.

Pročitajte još:

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će saveznici obaviti 11 programa terenske obuke, uključujući jednu na nivou brigada, uz učešće više hiljada vojnika.

Jun je rekao da je njegova vlada spremna da pruži ekonomsku pomoć ukoliko Pjongjang preduzme korake prema denuklearizaciji, ali je Severna Koreja odbila ponudu i otvoreno ga kritikovala.

BONUS VIDEO Kineska vojska radi vojne avionske vežbe iznad Tajvana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar