Foto:twitter Andrew Roth incident38/telegram

Dopisnik britanskog "Gardijana" iz Moskve Endru Rot objavio je snimak na kom se vidi kako navodno jedan mobilisani Rus puca u regrutnom centru u Irkutskoj oblasti.

Prema navodima Rota, mladić identifikovan kao Zinin Ruslan (25) je upao u regrutni centar u gradu Ust-Ilimsk koji se nalazi u Irkutskoj oblasti. On je ranio vojnog komandanta Aleksandra Elisejeva, koji je bio na čelu lokalne komisije za regrutaciju.

Prema pojedinim izveštajima Elisejev je preminuo od posledica ranjavanja, ali ova informacija još uvek nije zvanično potvrđena.

Haos zbog mobilizacije

Haos u mnogim delovima Rusije vlada od kako je predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju. Ministar odbrane Sergej Šojgu objasnio je da će 300.000 rezervista biti pozvano u rat u Ukrajini, što su građani dočekali negodovanjem i protestima.

Samo nekoliko sati nakon objave, protesti su buknuli u većim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga. Građani su nosili parole na kojima piše „ne ratu“ i „bez Putina“. Policija je uhapsila više od 1.400 ljudi, a regrutacija je sledećeg dana krenula.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Na hiljade muškaraca iz manjih gradova i sela u okolini Sibira autobusima su odvedeni u regrutne centre. Njih su ispratili članovi porodice u suzama, a mnogi su pokušali i da zaustave mobilizaciju.

Pročiajte još:

Veliki broj ljudi, prema procenama FSB-a oko 260.000, napustio je Rusiju od srede, kada je objavljena delimična mobilizacija. Rusi pokušavaju da stignu do Beograda, Istanbula, Tbilisija i Dubaija, ali i Finske i Gruzije.

Kako su sve baltičke zemlje sem Finske zatvorile granice za državljanje Rusije, postoji samo nekoliko ruta za hiljade onih koji pokušavaju da pobegnu od rata i mobilizacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar