Vladimir Bilčik, Sergej Lavrov i Nikola Selaković Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, naveo je da kao veliki pobornik bilo kakvih koraka na evropskom putu Srbije smatra da je vest o planiranim konsultacijama između Srbije i Rusiju veliki udarac za proces pridruživanja Zapadnog Balkana.

„Budimo jasni – Rusija se mobiliše da napadne Ukrajinu, državu kandidata za EU, Rusija napada proširenje EU“, napisao je Bilčik na Tviteru reagujući na potpisivanje „Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za period 2023-2024“ u Njujorku.

Fon Kramon: Ozbiljan skandal

Oglasila se i Viola fon Kramon, poslanica EP i izvestilac za Kosovo, koja je potpisivanje ovog dokumenta ocenila kao „ozbiljan skandal“.

„Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

„Naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu“

Deo srpske opozicije takođe je osudio potpisivanje plana između Sergeja Lavrova i Nikole Selakovića.

Stranka slobode i pravde u saopštenju je osudila potpisivanje ovog plana, istakavši da „naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“, kao i da vlast ovim krši poziciju Srbije oko Kosova.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir, dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje“, navodi se u saopštenju SSP.

Selaković tvrdi: Tehnička stvar

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da se plan konsultacija sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije potpisuje od 1996. godine, te da je reč o tehničkoj stvari.

„Plan konsulatacija sa MSP Rusije se potpisuje od 1996. godine. Reč je o tehničkoj stvari. Nema kao temu konsultacije bezbednosne politike. Reč je o konsultacijama o bilateralnim odnosima i multiratelanim konsultacijama. Konsultujemo se sa svima, čak i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni“, naveo je Selaković, a preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO Nakon proglasa mobilizacije u Rusiji, političari rusofili u Srbiji nikom ponikoše

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare