Foto: Tviter

Rusija i Ukrajina juče su izvršile neočekivanu razmenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovednike Azovskog bataljona iz Marijupolja, za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi. Među njima bilo je i deset stranaca, od kojih je jedan i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

On je sa devetoricom drugih stranih državljana avionom već sleteo u Saudijsku Arabiju, a objavljen je i snimak, piše Index.hr.

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obaveštava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i sarađival s ukrajinskim organima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rešavanju ovog slučaja“, saopštili su juče iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Prebeg je zarobljen kod Marijupolja optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti, te mu je pretila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici, gde mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Gardijan je ranije preneo kako su oslobođeni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Oslobađanje je usledilo nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, naveo je saudijski zvaničnik.

Bonus video: Kamjanka u ruševinama posle povlačenja ruskih snaga i ispovest žitelja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar