Srpski političari iz vlasti i opozicije, reagovali su na vest o smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ocenjujući ovo kao veliki gubitak za pravoslavne vernike.

Da podsetimo, Amfilohije je preminuo jutros u Kliničkom centru Podgorica, nakon što mu se stanje ozbiljno pogoršalo i lekari su se borili za njegov život.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prvu vest o smrti Amfilohija, rekao je da se nada da vest nije tačna, ali ako tako jeste, da srpskom narodu u Crnoj Gori i svim vernicima izjavljuje saučešće.

Naknadno je Vučić uputio telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve. 

„Vaša Svetosti, preosvećene vladike, sa žaljenjem smo primili vest o smrti Visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog Gospodina Amfilohija. Izražavamo iskreno saučešće i molimo se da Gospod upokoji Njegovu dušu tamo gde pravedni počivaju“, navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, takođe je uputila saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Irineju. Popović je u telegramu saučešća istakla da je vest o smrti mitropolita Amfilohija primila sa velikom tugom i nevericom.

Maja Popović Foto:TANJUG/BIA/ ANA GENIC

„Ostaće u našim mislima i srcu kao vladika duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, što je svedočio tokom celog svog života. Zahvaljujući njegovom trudu i pregalaštvu, Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije u Crnoj Gori su doživele veliku duhovnu obnovu“, navela je Popović i ocenila da su Srbija i srpski narod izgubili jednog od svojih najvećih duhovnika.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, takođe je reagovao.

„Večna slava velikom mitropolitu i prijatelju Amfilohiju Radoviću“, naveo je Tadić na Tviteru.

 

Povodom smrti Amfilohija oglasio se i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Drašković.

„Mitropolit crnogorski Amfilohije bio je najobrazovaniji teolog u Srpskoj crkvi. Nije bio propovednik tihog glasa, nego bure, kojom je i pridobijao i odbijao mnoge“, napisao je Drašković na Tviteru.

 

Lider Dveri Boško Obradović u izjavi za Nova.rs rekao je da je vest o smrti mitropolita Amfilohija duboko ožalostila svakoga ko se smatra pravoslavnim hrišćaninom, i ko je ikada imao priliku da upozna ovu jedinstvenu ličnost.

„Dveri su imale tu sreću da od osnivanja Pokreta sarađujemo sa mitropolitom, često budemo njegovi gosti na Cetinju i pod Ostrogom, a on naš gost na raznim tribinama i duhovnim akademijama na Mašinskom fakultetu i u velikoj sali Doma sindikata u Beogradu. Sa njegovim blagoslovom održani su brojni sabori srpske omladine u našoj organizaciji na kojima je uvek rado uzimao učešća. Sećam se posebno radosnog susreta omladine iz svih srpskih zemlja i rasejanja sa njim na istorijskom gumnu ispred Cetinjskog manastira 2004. godine“, rekao je Obradović i dodao:

Boško Obradović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pošto u Božijem svetu nema slučajnosti, njegovo upokojenje uoči praznika kada se proslavlja Sveti Petar Cetinjski, predstavlja nedvosmisleni simbol ko je i šta bio mitropolit Amfilohije za srpski narod i Crnu Goru – Drugi Petar Cetinjski, čovek visoko moralnog i duhovnog života, sjajni teolog i besednik, veliki rodoljub i svečovek, pravi Crnogorac i istinski Srbin. Dočekao je, a njegove zasluge u svemu tome su najveće, da pred kraj života doživi i političko oslobođenje Crne Gore posle 75 godina komunizma i postkomunizma, ali sve to ne bi bilo moguće bez duhovnog ustanka koji je on poveo stupivši na tron crnogorskih mitropolita pre 30 godina, od kada je krenula velika duhovna i nacionalna obnova srpskog naroda u Crnoj Gori. I ono što posebno obavezuje jeste njegov odnos prema Кosovu i Metohiji, jer je jedna od njegovih titula bila i čuvar pećkog trona, u čemu je uvek pokazivao posebnu revnost i brigu za očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i opstanak našega naroda i svetinja na raspetom Кosovu i Metohiji. Neka mu je večna slava i hvala za sve“, zaključio je Obradović.

Povodom smrti mitropolita oglasio se i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

„Iskreno saučešće pravoslavnim vernicima i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj povodom smrti mitropolita Amfilohija“, napisao je Lutovac na Tviteru.

Narodna stranka i Vuk Jeremić takođe su se oprostili od preminulog mitropolita, uz poruku: „Blago onom ko doveka živi, imao se rašta i roditi“.

Povodom smrti mitropolita, oglasila se i Demokratska stranka Srbije koja je navela: „Smrt Mitropolita Amfilohija predstavlja veliki gubitak za srpski narod i srpsku crkvu. Tokom celog svog života predano se i istrajno borio zaistinu i svedočio o stradanju svog naroda“.

Demokrata Balša Božović oglasio se ovim povodom na Tviteru.

„Svojom životnom energijom, znanjem i predanošću obeležio je jednu epohu Srpske pravoslavne crkve. Nikada nije ni gradjane ni vernike ostavljao ravnodušnim. Veoma osporavan ili izuzetno voljen ali uvek poštovan. Ostaće upamćen. Počivaj u miru“, napisao je Božović.

Poslednji pozdrav Amfilohiju uputio je i i bivši radikal Nemanja Šarović.

„Upokojio se u Gospodu Mitropolit Amfilohije. Neka mu je večna slava i hvala! Bog da mu dušu prosti i naseli u Carstvu nebeskom!“, naveo je Šarović na Tviteru.

Pokret obnove Kraljevine Srbije takođe je izrazio žaljenje zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

„Pozivamo ceo srpski narod da se udruži u molitvi za dušu našeg Amfilohija, onako kako se on uvek molio za srpstvo u celini. Danas je tužan dan za čitav naš narod“, izjavio je predsednik POKS Žika Gojković.

On je rekao da mitropolita Amfilohija čeka večna slava, a njegove naslednike „nastavak borbe za srpske svetinje i našu Srpsku pravoslavnu crkvu“.

Sahrana mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija biće u nedelju u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, nakon liturgije, rečeno je za Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar