Klimatski aktivisti poprskali Stounhendž bojom Foto:Handout / AFP / Profimedia

Dvojica klimatskih aktvista uhapšena su u danas zbog prskanja narandžastom bojom po drevnom spomeniku Stounhendžu u južnoj Engleskoj, saopštila je policija, prenosi Asošijeted pres (AP).

Taj čin pripadnika organizacije „Just Stop Oil“, koji se predstavljaju kao aktivisti, britanski premijer Riši Sunak osudio je kao „sramotan čin vandalizma“.

Incident se dogodio samo dan pre nego što se očekuje da će se na hiljade ljudi okupiti kod 4.500 godina starog kamenog kruga, kako bi proslavili letnji solsticij – najduži dan u godini na severnoj hemisferi.

Institucija koja se bavi zaštitom spomenika kulture i koja upravlja ovom lokacijom, saopštila je da je događaj „izuzetno uznemirujuć“ i da kustosi istražuju štetu.

Organizacija „Just Stop Oil“ je na društvenim mrežama saopštila da je boja kojim je poprskan spomenik u Stounhendžu, napravljena od kukuruznog skroba i da će se rastvoriti na kiši.

„Just Stop Oil“ je jedna od mnogih grupa širom Evrope koje su privukle pažnju i dobile mnogo kritika zbog ometanja sportskih događaja, prskanja bojom i bacanja hrane na poznata umetnička dela, kao i blokade saobraćaja, kako bi skrenule pažnju na globalno zagrevanje, navodi AP.

Klimatski aktivisti poprskali Stounhendž bojom Foto:Tanjug/Just Stop Oil via AP

Grupa je saopštila da je reagovala na nedavni izborni manifest Laburističke partije. Laburisti su rekli da ako pobede na izborima 4. jula, neće izdavati dalje dozvole za istraživanje nafte i gasa. Samo „Just Stop Oil“ podržava moratorijum, ali navode da to nije dovoljno.

U saopštenju ta grupa je navela da laburisti, koji su vodeći u anketama i za koje se očekuje da će predvoditi sledeću vladu, moraju da idu dalje i potpišu sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva do 2030. godine.

Klimatski aktivisti poprskali Stounhendž bojom Foto:Tanjug/Just Stop Oil via AP

„Nastavak sagorevanja uglja, nafte i gasa dovešće do smrti miliona“, navodi se u saopštenju „Just Stop Oil“.

***

BONUS VIDEO – Performans „skok unazad“: Aktivisti na primeru pokazali analognu digitalizaciju u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare