Foto: printscreen/twitter@anabananaaaah

Američka vojska odlučila se u ponedeljak uveče za nekonvencionalni način razbijanja demonstracija u glavnom gradu SAD, Vašingtonu. Pošto je na ulici bio veliki broj okupljenih demonstranata koji su ustali protiv policijskog nasilja i smrti Džordža Flojda i odbili da se raziđu, odlučeno je da se upotrebe helikopteri.

Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se helikopter američke vojske tipa UH -72 Lahota i UH -60 „blek hok“, koji predstavlja amerikanizovanu verziju Erbasovog helikoptera EC-145, koji u svom naoružanju ima i vojska i policija. Helikopteri su se uključili u razbijanje demonstracija.

Kako je navedeno radi se o manevru „pokazivanje sile“, sa kojim se letelica spušta na ekstremno malu visinu, kako bi lopatice rotora koje podižu prašinu, smeće ili ostale otpatke nateralo okupljene demonstrante da se raziđu uprkos upozorenjima, što je korišteno već u Iraku i Avganistanu.

Tako se iznanda u niskom letu iznad okupljenih pojavila upravo američka verzija ovog helikoptera, ali sa oznakom crvenog krsta, što znači da je u pitanju sanitetska verzija, koju su pojednici na Tviteru prozvali „blek hok“, odnosno „crni jastreb“.

Međutim, kasnije se ispostavilo da su ti pojednici bili u pravu, jer na dužim snimcima se upravo vidi i ovaj helikopter kako učestvuje u rasterivanju demonstranata.

 

Kad se helikopter pojavio okupljeni građani su negodovali. Neki su snimali letelicu, a neki su pokazivali srednji prst posadi, koja je pokušavala da održi stabilnost letelice na uskom prostoru između zgrada.

 

 

Kada je helikopter odleteo iza njega ostala je prašina i otpad na ulicama Vašingtona.

Foto: printscreen/twitter@anabananaaaah

Mnogi na Tviteru osudili su korišćenje letelica za rasterivanje demonstranata posebno u vreme pandemije koronavirusa zbog dizanja prašine i prljavštine prilikom niskog leta ove letelice iznad demonstranata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar