Foto:EPA-EFE/JEROME FAVRE

Ljuljanje nebodera u kineskom gradu Šenženu verovatno je uzrokovano kombinacijom vetrova, podzemnih železničkih linija i promenljivim temperaturama, pokazuju preliminarne analize koje su preneli lokalni mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Neboder SEG Plaza, visok skoro 300 metara, prvi put je počeo da se ljulja u utorak popodne, što je unutar zgrade izazvalo paniku i evakuaciju ljudi, dok su pešaci posmatrali čitavu situaciju sa užasom, prenosi britanski list „Gardijan“.

U tom području nije bilo zemljotresa, a lokalne vlasti su saopštile da inženjeri nisu pronašli bilo kakve sigurnosne probleme u zgradi ili okolini. Ni nivo pomeranja nije premašio ograničenja predviđena građevinskim zakonima, prenosi Tanjug.

Kineski mediji su preneli da je preliminarna istraga, koju je potvrdilo odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama provincije Guangdong, utvrdila da je kolebanje bilo vertikalno, a ne horizontalno, i da je uzrokovano kombinacijom vetrova, dve podzemne železnicke pruge ispod zgrade i toplijim vremenom.

U preliminarnim nalazima se navodi i da zgrada nema podešen prigušivač mase – ogroman uređaj nalik na klatno koji sprečava prekomerno njihanje.

To je 18. najviša zgrada u Šenženu, prema podacima kineskog Saveta za visoke zgrade.

Urušavanje zgrada nije retko u Kini, gde labavi građevinski standardi i urbanizacija dovode do toga da se ubrzava izgradnja građevina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar