zastava kina sad amerike amerika kine
Zastave Kine i SAD, FOTO: AP Photo/Andy Wong, File

SAD i Kina obavezale su se da će sarađivati po pitanju klimatskih promena, saopštile su noćas dve zemlje posle posete američkog izaslanika Džona Kerija Šangaju.

Pročitajte još:

„SAD i Kina obavezuju se da će sarađivati međusobno i sa drugim zemljama u suočavanju sa klimatskom krizom, koja treba da se rešava ozbiljno i sa neophodnom hitnošću“, navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje.

Saopštenje su potpisali američki izaslanik Džon Keri i njegov kineski kolega Sie Ženhua.

U tekstu se nabrajaju brojni putevi saradnje dve najveće svetske ekonomije koje, kako izgleda, predstavljaju gotovo polovinu emisija gasova sa efektom staklene bašte odgovornih za klimatske promene.

Vašington i Peking navode da će pojačati delovanje i saradnju u multilateralnim procesima, uključujući u konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu o klimi.

Keri je prvi zvaničnik administracije presednika Džozefa Bajdena koji je posetio Kinu. Njegova poseta predsavlja znak nade da dve strane mogu da sarađuju oko klimatskih promena uprkos tenzijama po više drugih pitanja.

Bajden je najavio da će pitanje klime biti njegov prioritet, zauzimajući suprotan stav od svog prethodnika Donalda Trampa, zagovornika industrije fosilnih goriva, koji je povukao SAD iz Pariskog sporazuma.

Bajden idućeg četvrtka i petka organizuje virtuelni međunarodni ekološki samit.

Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Bajden je vratio SAD u Pariski sporazum odmah po dolasku na vlast. U pregovore o tom sporazumu potpisanom 2015. bio je uključen Džon Keri, a u ime Amerike potpisao ga je tadašnji predsednik Barak Obama.

Pariski sporazum obavezuje potpisnice da preduzmu mere da bi se zadržao porast temperature na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar