Foto: Juan Carlos Hernandez / Zuma Press / Profimedia; Marcelo GARCIA / AFP / Profimedia; Joa Souza / imago stock&people / Profimedia

Velika Britanija se sprema da pošalje ratni brod u Gvajanu u znak diplomatske i vojne podrške bivšoj britanskoj koloniji, saznaje BBC.

Ova odluka britanske mornarice doneta je nakon što je Venecuela pokrenula proces ostvarivanja svojih prava na spornom delu teritorije Gvajane, koji je bogat naftom i mineralima.

Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da će posle Božića britanski ratni brod HMS Trent učestvovati u zajedničkim pomorskim vežbama sa vojnim brodovima Gvajane, koja je članica Komonvelta i jedina je država u Južnoj Americi u kojoj je zvanični jezik engleski.

Foto:AP Photo/Matias Delacroix

HMS Trent, patrolni brod bio je raspoređen na Karibima u okviru borbe protiv krijumčara narkotika, ali mu je postavljen novi zadatak nakon što je ranije ovog meseca vlada Venecuele zapretila da će izvršiti aneksiju regiona Esekibo u Gvajani.

POGLEDAJTE JOŠ:

To je izazvalo bojazan da bi Venecuela mogla da izvrši invaziju i izazove međudržavni sukob, prvi u Južnoj Americi od rata za Foklandska ostrva 1982. godine.

Venecuela odavno polaže pravo vlasništva nad regionom Esekibo, bogat zlatom, dijamantom i boksitom koji se prostore na površini od 100.000 kvadratnih kilometara i čini oko dve trećine ukupne teritorije Gvajane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare