Liz Tras Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Bivša britanska premijerka, a pre toga ministarka spoljnih poslova Liz Tras, dobila je račun od 12.000 funti na ime korišćenje vile u Kentu, namenjene za letnje uživanje članova vlade i potomaka kralja Džordža Šestog. Tras osporava ovaj dug i pokušava da ga umanji.

Račun koji je na adresu Liz Tras stigao iz kabineta premijera uglavnom pokriva troškove boravka na imanju Čivning u Kentu, ali i neke predmete koji se vode kao nestali za vreme njenog boravka, poput bade mantila. Dug je napravljen prošlog leta, kada se tras borila s aktuelnim premijerom Rišijem Sunakom za liderstvo u Konzervativnoj partiji.

Čivning imanje u Kentu je u posedu fonda koje upravlja zdanjem i imanjem s početka 17. veka, a koje prema zakonu iz 1959. godine služi kao nezvanična rezidencija ministra spoljnih poslova, članova vlade koje tamo pošalje premijer i potomaka kralja Džordža Šestog. Onaj ko dobije imanje na korišćenje plaća sopstvene troškove boravka, ali vlada brine o vili i njenom održavanju, prenosi N1.

Tras osporava deo troškova koje je napravila kao vladin službenik prilikom obavljanja zvaničnih poslova. Deo troškova koji se odnosi na boravak članova njene porodice i prijatelja prihvata da plati. Od nje se, međutim, očekuje da nadoknadi nestale bademantile, koji prema ovom računu koštaju 120 funti.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema pisanju britanskih medija, nekadašnja članica vlade i njena premijerka, dobila je račun jer aktuelni kabinet smatra da je tokom boravka na imanju obavljala političke, a ne zvanične poslove.

„Liz je koristila Čivningkao ‘mini broj 10’, održavajući tamo sastanke sa svojim saradnicima, a koji su se često pretvarali u večernje zabave. Takođe se protive ideji da poreski obveznici plate ono što se u suštini svodi na niz letnjih zabava“, rekao je izvor za Mejl.

Liz Tras je prošle jeseni bila premijerka punih 45 dana, pre nego što je podnela ostavku. Njen portparol rekao je da je ona uvek plaćala troškove svojih gostiju u vili.

Gardijan je prošlog decembra objavio da su u Čivning vili pronađeni tragovi narkotika posle jedne zabave kojoj su prisustvovali politički saveznici Liz Tras. Njen portparol je to demantovao.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar