Goran Grlić Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na predlog predsednika Skupštine Andrije Mandića koji je rekao da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu, prenosi Večernji list.

Taj medij navodi da nota „apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe“, instrumentalizaciju Hrvatske za unutrašnju politiku u Crnoj Gori i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema Evropskoj uniji, prenose Vijesti.

Pročitajte još...

Večernji list podseća da je Hrvatska odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, vlastima u Podgorici iznela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare