Crna Gora već danima gori. Desetine vatrogasaca se neprestano bore sa vatrenim stihijama kod Herceg Novog, Bara i Kotora. Neke požare je izazvao uhapšeni piroman, a pojedini su nastali usled udara groma. Kakva je situacija bila ovog jutra, gde je najkritičnije i sa kakvim se sve teškoćama susreću oni koji se bore stihijom, otkrio je Ratko Radošević, vatrogasac iz Herceg Novog u emisiji "Probudi se".

„Već danima se borimo protiv vatrene stihije. Situacija je nešto bolja je vatru gasimo svaki dan, od 10-og kada je u večernjim satima udarom groma desio požar iznad mesta Kamenara. Vatra se proširila nekih 5 kilometara, tako da gasimo danonoćno. Vetar nam zadaje velike probleme, nadali smo se kiši ali nas je kiša izgleda zaobišla ovaj put. Kao što sami kažete kod nekih od požara je bio ljudski faktor, a ovo je prirodni faktor, ali vatrogasci, iako su izmoreni, uspeli su da odbrane svaki objekat i ne odustaju kako bi se sve odbranilo“, rekao je vatrogasac iz Herceg Novog.

PROČITAJTE JOŠ:

Naveo je da su dobili i podršku iz vazduha, a na pitanje da li su dva helikoptera dovoljna kada izbiju požari na tri žarišta – Bar/Sutomore, Koror i Herceg Novi, odgovara sledeće: „Moramo da pohvalimo helikoptere vojske Crne Gore. Danima nam izlaze u susret. Njima treba pet minuta da uzmu vodu, da dođu do mesta požara i da dejstvuju. Tako da su nam oni baš mnogo pomogli“.

Kada je reč o uzroku ovih požara koji bukte na tri žarišta, vatrogasac ističe da su on i njegove kolege imali 150 intervencija u poslednjih mesec dana.

„Nije sve verovatno ljudski faktor. Velika su pražnjenja, nema kiše, a udari gromova i munje, pa onda se onda desi veliki požar zbog vremenskih neprilika. Nemamo samo pomoć od avijacije, već i od meštana, lovaca…“, rekao je on.

Šta je još vatrogasac govorio o aktuelnoj situaciji sa požarima u Crnoj Gori, pogledajte u snimku na početku teksta.

BONUS VIDEO: Helikopteri vojske pomažu u gašenju požara kod Bara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)