Foto:Tanjug/AP Photo

Prestižni američki dnevnik Vašington post saopštio je danas da podržava demokratskog kandidata Džoa Bajdena na izborima 3. novembra protiv Donalda Trampa, koga je list okarakterisao kao "najgoreg predsednika modernog doba".

U uvodniku list ocenjuje da je Bajden, bivši potpredsednik SAD, sa 77 godina „izuzetno dobro kvalifikovan po temperamentu i iskustvu da se suoči sa kolosalnim izazovima“ naredne četiri godine.

Pročitajte još:

Vašington post je 2016. godine izrazio podršku demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton naspram Donalda Trampa.

Četiri godine kasnije republikanski milijarder kandiduje se za još jedan mandat na raskrsnici više istorijskih kriza – pandemije Kovida-19 u kojoj je umrlo više od 200.000 ljudi u SAD i teško pogođene ekonomije, kao i dubokim pokretom besa protiv rasizma i policijske brutalnosti.

List navodi da je svetu „autoritarizam u punom usponu“ naspram „povlačenja demokratije“ i da je „planeta u opasnosti zbog klimatskih promena“ i dodaje da je Donald Tramp sve te krize „stvorio, pojačao ili ignorisao“.

„Da bi oterali najgoreg predsednika savremenog doba brojni glasači bi mogli da budu spremni da glasaju za bilo koga“, priznaje Vašington post ocenjujući da su izbori iznad svega referendum o 74-ogodišnjem Donaldu Trampu.

List dodaje da „na sreću“ birači neće morati da „spuste svoj kriterijum“ 3. novembra, i ukazuje na veliko iskustvo bivše desne ruke predsednika Baraka Obame.

Pročitajte i:

Vašington post podseća na dolazak Obame i Bajdena u Belu kuću 2009. u jeku ekonomske i finansijske krize i Bajdenovu ulogu u pregovorima sa republikancima i demokratama u Kongresu da se dobije plan za spasavanje privrede.

List, koji je u vlasništvu multimilijardera Džefa Bezosa, navodi da bi Bajden bio u stanju bolje da postavi SAD kao kapitalističkog konkurenta Kine istovremeno ponovo uspostavljajući međunarodne saveze koje je Tramp olabavio.

Više velikih listova kao što su Čikago Tribjun, Los Anđeles Tajms, dali su podršku Bajdenu. Međutim, Njujork tajms se još nije izjasnio.

Bajden je dobio podršku umerenih istaknutih republikanaca ali takođe i slavnih ličnosti.

Proglašavajući se nezavisnim centrističkim biračem, holivudski glumac Dvejn Džonson nazvan „Stena“ (The Rock), u nedelju je objavio podršku demokratskom predsedničkom kandidatu, a prvi put je javno podržao nekog kandidata.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)