Rina Amiri
Rina Amiri Foto: Randy Shropshire / AFP / Profimedia

SAD imenovale su danas Rinu Amiri za specijalnu izaslanicu za žene Avganistana.

Rina Amiri, Amerikanka rođena u Avganistanu koja je radila u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, biće specijalna izaslanica predsednika Džoa Bajdena za prava avganistanskih žena i devojčica i za ljudska prava u Avganistanu, objavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Od dolaska na vlast u avgustu talibani su uveli razne restrikcije ženama i devojčicama uprkos prvobitnim obećanjima prema kojima bi njihov režim bio manje strog nego za vreme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. godine.

Talibani su ove nedelje objavili da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice, u novom znaku uvođenja strože politike uprkos prvobitnim obećanjima. Takođe su pozvani vozači da ne primaju u svoje vozilo žene koje ne nose „islamski veo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su u više provincija lokalne vlasti prihvatile ponovo da otvore škole za devojčice, mnoge devojčice širom zemlje i dalje ne mogu da idu u škole.

Tokom prve vladavine, talibani su za žene uveli obavezno nošenje burke. One nisu mogle da napuste dom bez pratnje muškarca i nisu imale prava da rade ili da pohađaju školu.

Pitanje ženskih prava u Avganistanu postalo je prioritet američke administracije od kada su talibani preuzeli kontrolu nad tom zemljom.

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar