Oliver Varhelji Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Evropska unija je spremna da pomogne Gruziji da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Govoreći na konferenciji za novinare s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibašvilijem, Varhelji je rekao da Gruzija ima dobre šanse da se pridruži EU, ali da mora da osigura nacionalni konsenzus među svim političkim strankama o svih 12 preporuka EU za sticanje status zemlje kandidata.

Varhelji je podsetio da su političke stranke u Mađarskoj, njegovoj matičnoj zemlji, kao i u Hrvatskoj imale izrazito polarizovane stavove, a ipak su uspele da postignu nacionalni konsenzus kada je bio odlučujući trenutak za ulazak u EU.

Komesar za proširenje je rekao i da očekuje da će se postići konsenzus među strankama u Gruziji i da će se vratiti u Brisel sa dobrim vestima.

Garibašvili je rekao da vladajuća stranka i vlada dosledno rade na sprovođenju obaveza prema Evropskoj komisiji, dok većina opozicije sabotira ovaj proces.

„Prva od dvanaest preporuka Evropske komisije poziva na političku depolarizaciju, ali to se ne može učiniti bez angažmana opozicije. Mislim da naša opozicija nastoji da spreči Gruziju da stekne status zemlje kandidata za Evropsku uniju“, rekao je Garibašvili.

Varheljeva poseta Gruziji počela je u utorak i trebala bi trajati dva dana.

***

BONUS VIDEO: Rusi zbog rata stižu u Gruziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare