Oliver Varhelji Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji izjavio je prilikom predstavljanja Izveštaja EK o Srbiji da je konstatovan napredak u oblasti borbe protiv korupcije, ali da se očekuju još veće aktivnosti u oblasti slobode izražavanja i primeni medijske strategije. Prema njegovim rečima, „Srbija je nastavila sa sprovođenjem evropskih reformi, ukljujući i oblast vladavine prava“.

„Posle referenduma u januaru o ustavnim reformama, Srbija radi na implementaciji tih reformi. Srbija bi posebno trebalo da usvoji potrebne zakone radi primene ustavnih reformi u praksi“, kaže on.

Takođe, dodao je, „konstatovali smo napredak u oblasti borbe protiv korupcije“.

„Ali očekujemo još veće aktivnosti u oblasti slobode izražavanja i primeni medijske strategije“, kaže.

EU je, kaže on, „najvažniji politički i ekonomski partner Srbije“.

„I mi želimo da pomognemo Srbiji da se uhvati u koštac sa svojim izazovima, uključujući i energetsku bezbednost. Istovremeno, moramo da računamo na Srbiju kao na iskrenog evropskog partnera i saveznika koji će biti s nama rame uz rame. U sadašnjoj geopolitičkoj situaciji jasno je da Srbija mora da pojača svoje napore na usklađivanju sa evropskom spoljnom politikom, uključujući i odgovarajuće deklaracije i sankcije Rusiji“, kaže Varhelji.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić odlikovao mađarskog premijera Viktora Orbana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar