Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN

Jelena Kaminskas, bivša ljubavnica ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, podigla je tužbu kako bi ostala u EU, nakon što je ovog leta izgubila dozvolu boravka u Litvaniji, prenosi američki Njuzvik.

Litvanska nacionalna radiotelevizija (LRT) izvestila je u nedelju da je Jeleni Kaminskas, rođenoj Šebunova, poništena dozvola boravka jer je Odeljenje državne sigurnosti Litvanije ocenio da bi njena prisutnost u zemlji mogla predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti zbog njenih veza s Rusijom.

Ruski istraživački list Insajder izvestio je 2019. da Kaminskas, bivša hostesa u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije (MES), koje je Šojgu vodio 21 godinu, navodno ima dvoje dece s ministrom odbrane, sina rođenog 2001. i ćerku rođenu 2008. godine.

Maloletna devojčica ima litvansko državljanstvo, objavio je LRT, pozivajući se na relevantne dokumente. Devojčica je navodno dobila državljanstvo 2019., nakon udaje svoje majke za Adolfasa Kaminskasa, litavskog državljanina i biznismena, koji ju je priznao kao svoju ćerku.

Jelena Kaminskas ima još dvoje dece u braku s Adolfasom Kaminskasom, prenosi Jutarnji list.

Privremena dozvola boravka

Litvanska radiotelevizija otkrila je da je Jelena Kaminskas 2017. dobila privremenu dozvolu boravka. Ovog leta ju je izgubila, nakon što su se ona i njen suprug preselili u Rusiju. Adolfas Kaminskas je na proleće dobio ruski pasoš pa je tako postao ruski državljanin.

Jelena Kaminskas se krajem avgusta žalila na odluku Državnog odeljenja za migracije da joj oduzme boravišnu dozvolu u Litvaniji. Ročište u ovom slučaju tek treba biti zakazano.

Olga Lautman iz Centra za analizu evropske politike (CEPA) kaže kako je „nadrealno“ da Šojguova ćerka ima litvansko državljanstvo.

„Ćerka ruskog ministra odbrane, ratnog zločinca Šojgua ima litvansko državljanstvo“, napisala je na Tviteru podelivši članak Insajdera.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rusija sprovodi tajne operacije protiv Zapada, ali nema problema s uživanjem svih luksuza i prava preko naših institucija. To mora prestati“, poručila je analitičarka.

Ruski Insajder piše da je Adolfas Kaminskas stekao brojne firme u Litvaniji, vredne gotovo 20 miliona evra, otprilike u vreme kada se par venčao. Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, počeo je prodavati svoju imovinu u Litvaniji. Kaminskas i njen suprug navodno poseduju više firmi u Rusiji, prenosi Njuzvik.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar