Foto:EPA-EFE/Adam Warzawa

Danas je u Hrvatsku stiglo 33.000 doza vakcine AstraZeneka, a do kraja marta trebalo bi da stigne više od 700.000 doza.

Pročitajte još:

U Hrvatsku bi iduće nedelje, kada počinje druga faza vakcinacije protiv covida-19, trebalo da stigne 23.400 doza Fajzer vakcine, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZeneke, najavio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Danas je u Hrvatsku stiglo 33.000 doza vakcine AstraZeneka, a do kraja marta trebalo bi da stigne više od 700.000 doza, ako svi ispune svoje obveze, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Završetak druge faze vakcinacije teško je predvideti, budući da u grupu građana koji dolaze na red za vakcinaciju – stariji od 65 godina i hronični bolesnici, ulazi oko 1,3 miliona ljudi“, napomenuo je.

Na konferenciji Stožera Capak je komentarisao izjavu i da reda nema pa da je reč o klasičnom balkanskom poslu.

Foto:BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC

„Red se može napraviti kad se kupuju sir i pečurke, ali takvog reda kada je reč o vakcinama ne može biti. Taj plan je nastao još kad se nisu znale količine vakcina, nisu se mogli predvideti viškovi. Ministarstvo zdravlja nije planiralo ni organizovalo vakcinaciju ali ga nadgleda. Ako se uoči nepravilnost, naš zadatak je da intervenišemo. Ovakva masovna vakcinacija se organizuje prvi put i mnogi su elementi koje nije bilo moguće predvideti. Nastojimo da se organizujemo u hodu na optimalan način“, kaže Beroš.

Capak je odgovorio i na pitanje o raspletu situacije nakon što se vakciniše deo stanovništva.

„Teško je proceniti kad će se to dogoditi, ali i kad vakcinišemo veći deo populacije, problem je što ne znamo koliko traje imunitet kod onih koji su preboleli kovid. Kad naraste broj imunih, bilo da su se vakcinisali ili preboleli, neće biti toliko osetljivih u populaciji da bi se virus mogao širiti i raditi nam probleme. Očekujemo bolju situaciju pred leto. AstraZeneka je pokazala da njihova vakcina štiti i od transmisije, dakle ako se vakcinišete time ne možete ni širiti virus. Dakle, ako se vakcinišete AstraZenekom verovatno nećete morati da nosite masku jer vam se virus ne može pojaviti na sluznici nosa. Nemamo takvu informaciju za druge vakcine“, rekao je on.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar