Foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

Pet predsednika vlada zemalja članica Evropske unije, među kojima su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i češki premijer Andrej Babiš zatražilo je u pismu zvačnicima Evropske unije da se hitno sazove samit zbog neodgovarajuće raspodele vakcina protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

„Ako se ovakav sistem nastavi, do leta će se pojaviti ogromne razlike među zemljama članicama i još će se produbiti. Neke će za par sedmica dostići kolektivni imunitet dok će druge daleko zaostajati“, napisali su predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen premijeri Austrije, Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije.

Oni zahtevaju da se organizuje samit i dogovori pravednija raspodela naručenih vakcina, kako bi sve članice EU mogle u drugom kvartalu ove godine da ostvare svoje programe i ciljeve vakcinacije stanovništva i da vakcine dobijaju pravedno. Ukazali su da neke zemlje imaju više vakcina, između ostalog, zahvaljujući i separatnim ugovorima sa proizvodjačima vakcina.

„Saglasan sam se sa Sebastijanom Kurcom da isporuke vakcina u EU moraju da budu ravnopravne i pravedne. Dok ne postignemo minimalnu imunizaciju koja je nužna da se zaustavi virus isporuke moraju da se dele među zemlje članice prema broju stanovnika“, poručio je premijer Babiš na Tviteru.

Češki premijer je dodao da bi vakcine na osnovu odvojenih ugovora pojedinih zemalja trebalo da sačekaju drugu polovinu godine.

Kritiku austrijskog kancelara odbilo je, međutim, Ministarstvo zdravlja i upozorilo da je svaka zemlja članica imala mogućnost da naruči od raznih proizvodjača vakcina koliko je htela, tako da su naručivale različite količine vakcina.

Češka spada u sporije u EU po tempu vakcinacije, ali ne zato što ne bi imala dovoljno vakcina, već jer zbog svojih problema u sistemu registracije i raspodeli vakcina unutar zemlje nije sve do prošle sedmice uspevala da iskoristi petinu ili čak četvrtinu već isporučenih vakcina i ostajale su u magacinima.

Tek od početka marta Prag je uspeo da ubrza vakcinaciju na oko 32.400 doza dnevno dok je u februaru upotrebljavao 13.600 u danu.

Od početka epidemije u zemlji od 10,7 miliona stanovnika preminulo je 23.083 zaraženih koronavirusom, skoro polovina od početka godine, a njih 1.000 preminulo je za poslednjih samo šest dana.

Podsetimo, Austrijski kancelar Kurc je prethodno u petak na konferenciji za novinare tražio da se utvrdi ko je potpisivao te odvojene ugovore o dodatnim nabavkama, jer će, recimo, Malta dobiti do leta tri puta više doza po stanovniku od Bugarske, a Holandija dvostruko više od Hrvatske.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)