Masovno testiranje u Vuhan
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

Od početka pandemije koronavirusa svetom su kružile razne teorije o njegovom nastanku. Poslednja u nizu, koja tvrdi da je virus potekao iz laboratorije američke vojske naišla je na odobravanje velikog dela kineske javnosti. O ovoj, potpuno neutemeljenoj teoriji, u proteklih godinu dana više puta govorili su kineski propagandi mediji, ali i najvišiš zvaničnici.

Pročitajte još:

U poslednje dve nedelje, ova terorija zavere dobila je najveći zamah do sada, te sada Kina kroz svoju propagandnu mašineriju zahteva od Svetske zdravstvene organizacije istragu protiv Merilenda, instituta za medicinska istraživanja zaraznih bolesti američke vojske u Fort Detriku, prenosi CNN.

Kampanja je usledila nakon što je Peking prošlog meseca odbio predlog SZO-a da se uđe u drugu fazu istraživanja porekla koronavirusa. Istraživanje bi uključivalo reviziju laboratorija i tržišta u Vuhanu, izvornom žarištu pandemije. To je razbesnelo Peking, a visoki kineski zdravstveni zvaničnik optužio je SZO da „zanemaruje zdrav razum i prkosi nauci“.

SZO je u martu objavila inicijalni izveštaj iz svoje studije o poreklu koronavirusa u Kini, zaključivši da je teorija o curenju iz laboratorije „malo verovatna“.

Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Ipak, sve veći broj zapadnih nacija i naučnika nastavlja da dovodi je u pitanje temeljnost izveštaja, optužujući Kinu da „uskraćuje pristup potpunim, originalnim podacima i uzorcima“.

Krajem maja, američki predsednik Džozef Bajden naložio je američkim obaveštajnim agencijama da udvostruče napore i ispitaju kako je koronavirus nastao, te da među opcije uključe i mogućnost da je procureo iz laboratorije.

Obaveštajci su imali za izveštaj 90 dana. Od tada se nije pojavio niko ko bi potvrdio ili podržao teoriju o curenju iz laboratorije, a mnogi naučnici i dalje veruju da je veća verovatnoća da je virus prirodnim putem prešao sa životinja na ljude. Po mišljenju obaveštajaca ove dve struje su duboko polarizovane.

Peking je odlučno odbacio ideju da je koronavirus mogao da procuri iz laboratorije u Vuhanu. Ipak, u isto vreme, agresivno „gura“ teoriju po kojoj je virus procureo iz američke laboratorije, bez ikakvih dokaza.

Prošlog meseca, kineski tablid Tajms Global Tajms započeo je sa kampanjom koja poziva ljude da potpišu otvoreno pismo upućeno SZO-u u kome traže istragu o laboratoriji Fort Detrik. Za potpisivanje pisma dovoljan je samo jedan klik, a do sada ga je „potpisalo“ 25 miliona ljudi.

korona
Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Na konferenciji za novinare prošle nedelje, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian pozvao je SZO da istraži i laboratoriju Fort Detric i laboratoriju na Univerzitetu u Severnoj Karolini, koju vodi vodeći američki stručnjak za koronavirus Ralf Barič.

Džao je takođe sugerisao i na to da su američki vojni sportisti koji su prisustvovali Svetskim vojnim igrama u Vuhanu u oktobru 2019. mogli da unesu koronavirus u Kinu.

Kineska državna televizija CCTV je u međuvremenu ove nedelje emitovala izveštaj pod naslovom „Mračna unutrašnja priča o Fort Detricu“. Na Veibou, kineskoj cenzuriranoj verziji Tvitera, haštag povezan sa izveštajem bio je glavna tema u utorak ujutru. Od tada je izveštaj pregledan 420 miliona puta.

Na društvenim mrežama, neki nalozi državnih medija promovisali su još jednu neosnovanu teoriju iz opskurnog italijanskog tabloida, koja je tvrdila da je američka vojska prenela koronavirus u Italiju putem programa davanja krvi.

„Ovo je dokaz! Koronavirus je ušao u Evropu iz Fort Detrica putem programa američke vojske za uzimanje krvi“, glasio je naslov priče koju je objavila Komunistička omladinska liga, podružnica vladajuće kineske Komunističke partije.

Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Usaglašeni propagandni pritisak dodatno je razbuktao nacionalistički bes protiv Sjedninjenih Država. Neki su optužili su SAD da su „besramni“, dok je sve veći broj onih koji nazivaju koronu“američkim virusom“, što je odgovor na „kineski virus“, termin koji je više puta koristio bivši američki predsednik Donald Tramp.

BONUS VIDEO: Milanko Šekler o novim sojevima korona virusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)