Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Nakon što su prošlog meseca u eksplozijama oštećeni gasovodi Severni tok u Baltičkom moru, pitanje bezbednosti ključne energetske infrastrukture u Evropi postalo je još osetljivije, a zadnjih nedelja u Norveškoj, koja je postala jedan od vodećih dobavljača plina za EU nakon što je Rusija zavrnula ventile, pažnju nadležnih službi privukla nadletanja dronova u blizini naftnih i plinskih platformi.

Juče je norveški sud naložio, na zahtev policije, pritvor od dve nedelje za 50-godišnjeg Rusa koji je uhapšen u utorak i priznao da je upravljao letom dva drona iznad Norveške „iz privatnih razloga“. Navodno je fotograf, a sumnja se, naravno, da su dronovi bili upravljani da lete i snimaju važnu energetsku infrastrukturu, te je pritvor određen zbog mogućnosti bega.

Kako prenose mediji, Rus je boravio u Norveškoj od avgusta, a tvrdi da je u zemlji bio turistički, na odmoru.

Pročitajte još:

Norveška tužiteljka Anja Mikelsen izjavila je da je osumnjičen za kršenje sankcija koje su nametnute nakon što je Rusija napala Ukrajinu, u sklopu kojih je norveška vlada zabranila ruskim državljanima da sleću ili poleću avionima iz njihove zemlje, ili je preleću, a to se odnosi i na dronove. Hoće li protiv njega biti proširena optužnica, videće će se nakon što policija pregleda zaplenjeni materijal, fotografije i video snimke, piše Jutarnji.hr.

Prema američkom CBS News kanalu, uhapšeni Rus je Vitalij Rustanov i preti mu tri godine zatvora. Lokalni norveški mediji objavili su da je prtljagu imao tri pasoša – dve ruske i jednu izraelsku. Zaplenjena su i „četiri terabajta podataka, neki od njih su bili kriptirani.“

Dronove i brojne uređaje, navodno, locirali norveški carinici u sklopu rutinske granične kontrole na prelazu u mestu na severoistoku Norveške, Storskog, što je jedini granični prelaz između Norveške i Rusije.

Inače, od eksplozija na gasovodima u međunarodnim vodama Baltičkog mora, pripadnici posebne jedinice norveške vojske su pozvani da čuvaju osetljivu infrastrukturu, piše Dojče vele, a već ranije su vlasti savetovale energetske kompanije da pripaze na mogućnost nadletanja špijunskih dronova.

Bonus video: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar