Boris Nadeždin Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Ruska Centralna izborna komisija (CIK) diskvalifikovala je Putinovog protivkandidata Borisa Nadeždina iz predsedničke trke u martu zbog, kako je navedno, grešaka u potpisima.

Nadeždinova kampanja je predala 105.000 potpisa CIK-u, koji je kasnije naveo da 15 odsto ima nedostatke, piše Moskov tajms.

Prema ruskom zakonu potencijalni kandidati, koji se kandiduju iz stranke bez predstavnika u parlamentu, moraju da prikupe 100.000 potpisa podrške. Na sednici je navedeno da Nadeždin ima 9.147 nevažećih potpisa, od nasumično odabranih 60.000 potpisa, i 95.587 validnih potpisa podrške.

„To nije dovoljno za registraciju kandidata“, rekao je član CIK-a Andrej Šutov.

Foto:Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Nadeždin je rekao da će njegova kampanja morati da dokaže validnost 4.500 potpisa da bi mogla da učestvuje u predsedničkoj trci sledećeg meseca. Kampanja je uspela da dokaže validnost 63 potpisa. CIK je poništio 3.000 potpisa zbog nedoslednosti među sakupljačima, 360 potpisa članova izbornih kancelarija i 11 potpisa preminulih osoba. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe je poništilo 858 Nadeždinovih potpisa.

Nadeždin je rekao da planira da uloži žalbu na odluku CIK-a pred Vrhovnim sudom Rusije i ponovo zatražio od izborne vlasti da odloži pregled potpisa kako bi svom timu dao više vremena da reši greške.

„Desetine miliona žele da glasaju za mene, a vi mi govorite o 11 ‘mrtvih duša'“, rekao je on na sednici. Međutim, šefica CIK-a Ela Pamfilova odbila je da odloži pregled potpisa.

Nadeždin (60), koji se nadao da će se kandidovati iz stranke Građanska inicijativa, zabeležio je porast podrške u poslednjih mesec dana.

Pročitajte još...

U njegovom predizbornom manifestu navedeno je da se kandiduje kao „principijelni protivnik politike aktuelnog predsednika“. Dodaje se da je protiv „neopravdane upotrebe vojne sile protiv drugih zemalja“ i za „saradnju sa zapadnim zemljama“.

Kremlj je saopštio da ne vidi Nadeždina kao rivala predsedniku Putinu, za koga se očekuje da će osvojiti svoj peti mandat.

U međuvremenu, Sergej Malinkovič, još jedna vanparlamentarna nada iz partije Komunisti Rusije, diskvalifikovan je tokom iste sednice CIK-a. On je odbio da se žali na diskvalifikaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar