Boris Nadeždin Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Kandidat za predsedničke izbore u Rusiji Boris Nadeždin predao je danas sakuljene potpise podrške za svoju kampanju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), i tako postao jedini kandidat na predstojećim izborima koji se nedvosmisleno zalaže za prekid rata u Ukrajini.

On je rat u Ukrajini, koji se u Moskvi naziva “specijalnom vojnom operacijom“, nazvao “fatalnom greškom“, i naveo da će pokušati da rat okonča pregovorima, prenosi Rojters.

Nadeždin je sakupio 105.000 potpisa podrške u najmanje 40 regiona, što je za 5.000 više od zakonskog minimuma koji treba da prikupi kandidat kojeg je predložila neka politička partija.

Foto:Sergei Savostyanov / Sputnik / Profimedia

Kritičari Kremlja kažu da Nadeždinu, koji je bio redovan gost u državnim TV programima koji govore o ratu, ne bi bilo dozvoljeno da stigne ovako daleko u tako strogo kontrolisanom političkom sistemu bez blagoslova vlasti, što on poriče, prenosi Rojters.

S druge strane, njegove otvorene izjave o ratu u Ukrajini podstakle su spekulacije da je možda prešao “neizgovorenu crvenu liniju“ i da će mu biti zabranjeno da se kandiduje iz tehničkih razloga ili će biti primoran da odustane.

Pročitajte još...

U govoru tokom predaje potpisa CIK-u, Nadeždin je naglasio da su svi potpisi prikupljeni u Rusiji, u skladu sa pravilima, i da ne uključuju one koji su prikupljeni u inostranstvu, i dodao da njegovu kampanju finansiraju donacije desetina hiljada “običnih ljudi“.

Putinu, koji je odlučio da se kandiduje kao nezavisni kandidat, a ne kao kandidat vladajuće partije Jedinstvena Rusija, potrebno je 300.000 potpisa, a već je, prema nekim navodima, sakupio preko 3.5 miliona potpisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar