Nemacka vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Zakon o obaveznoj vakcinaciji za sve punoletne građane prijavljene u Austriji nije doveo do porasta vakcinacije protiv koronavirusa.

Obavezna vakcinacija na snazi je već nedelju dana, a efekti se ne vide po rastu vakcinacije.

Pročitajte još:

Od sredine marta, kako je planirano, počeće kažnjavanje onih koji se budu dalje oglušili o zakonsku obavezu. Međutim, zbog sve glasnije kritike sve većeg broja guvernera austrijskih pokajina, postavlja se pitanje da li će uopšte zaživeti Zakon, odnosno krenuti mera kažnjavanja.

Do sada je u Austriji dato oko 18 miliona doza vakcine protiv korona virusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, oko 70 odsto stanovništva ima aktivni sertifikat o vakcinaciji, a oko 76 odsto građana je dobilo najmanje jednu dozu vakcine.

Zakonom o obaveznoj vakcinaciji austrijska vlada pokušava da natera stanovništvo da se vakciniše i time podigne stopu vakcinacije u susret idućoj jeseni, pošto očekuje da će se pojaviti novi sojevi korona virusa.

Neposredno pred najavu obavezne vakcinacije, u novembru, zabeležen je porast broja primljenih prvih doza, ali početak primene Zakona nije imao takav efekat.

vakcina astrazeneka
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Dnevno se, od primene Zakona, vakciniše svega 0,01 odsto građana prvom dozom.

Od početka primene Zakona, zabeleženo je smanjenje broja datih vakcina za čak 45 odsto.

Mnogi nevakcinisani, a ima ih prema procenama oko 1,3 miliona, očigledno ili ne veruju da će doći do kažnjavanja ili su spremni da se suoče sa sankcijama.

Zakon predviđa da se od 15.marta nevakcinisani, koji budu otkriveni prilikom kontrola, kazne sa do 600 evra svaka tri meseca, a maksimalna kazna je do 3.600 evra.

BONUS VIDEO: Hapšenje antivaksera u Novom Zelandu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram