Ceska koronavirus
Koronavirus u Češkoj, Prag Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nova češka koaliciona vlada centra i desnice odustala je danas potpuno od obaveze da se u Češkoj ubuduće vakcinišu građani stariji od 60 godina i neke profesije, kao medicinsko osoblje ili policajci i vojnici, saopštio je posle sednice vlade premijer Petr Fijala.

„Složili smo se da vakcinacija neće biti obavezna. To ne menja ništa u našem stavu da je vakcinacija najbolji način, najsigurniji put kako da se izbegnu teški simptomi kovida-19 i hospitalizacija. Zato ponovo pozivamo sve građane da se vakcinišu, kapaciteti su dovoljni, štitite sebe i tako i druge“, kazao je češki premijer na konferenciji za novinare u sedištu vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Petr Fijala objasnio je da je njegova vlada odlučila da ukine uredbu o obaveznoj vakcinaciji koju je u jesen donela prethodna vlada premijera Andreja Babiša, tada već u ostavci.

„Ne želimo da produbljujemo jaz u društvu. Neki od tih razloga zbog kojih je uredba doneta više ni ne važe, jer u nekim grupama profesija imamo vakcinisano čak 90 odsto“, kazao je Fijala.

U Češkoj, koju je zahvatila mutacija omikron soja, u utorak je oboren crni rekord od početka pandemije, kada je otkriveno 28.469 novozaraženih, što je za oko 16.000 više nego pre nedelju dana.

Uprkos ovako velikom broju novozaraženih, u Češkoj se ne pune bolnice, već se, naprotiv, prazne i u utorak je u bolnicama ležalo 1.635 kovid-19 pacijenata, od toga na intenzivnoj nezi ili na respiratorima 252, dok je prošle jeseni u novembru na kovid-19 odeljenjima čeških bolnica bilo skoro 7.000 pacijenata.

Ne rastu više ni brojevi preminulih, ali je od početka pandemije u Češkoj od kovida-19 do sada umrlo 36.937 ljudi.

Bonus video: Omikron poterao Hrvate u redove za vakcinaciju – čeka se satima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare