Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom biće okončana pronalaskom vakcine ili slabljenjem i povlačenjem virusa, ali moguće je da će za to biti potrebno dosta vremena, ocenio je jedan od vodećih hrvatskih infektologa Vladimir Krajinović.

U intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz Krajinović, koji kao infektolog radi na zagrebačkoj klinici Dr. Fran Mihaljević, kazao je da je zadovoljan činjenicom da je traganje za vakcinom u fazi u kojoj se ono već tretira na ljudima, ali predviđa kako će biti potrebno mnogo vremena da se proizvedu količine potrebne za zaštitu ogromnog broja ljudi.

Hrvatski doktor, rođeni Sarajlija, pojasnio je kako bi se vakcinisanje sprovodilo kako se to radi i u slučaju običnog gripa, s tim što bi postojale prioritetne grupe.

„Obično se vakcinišu prvo najugroženiji, dakle zdravstveni radnici i rizične grupe, a onda i ostali, deca koja su potencijalni širioci virusa“, kazao je Krajinović, koji ne isključuje mogućnost da pre toga koronavirus sam oslabi, da se povuče ili čak i da nestane, poput SARS-a nakon epidemije 2003.godine.

Dodatni stres je strah od bolesti

S obzirom na to da radi u klinici koja leči najteže bolesnike obolele od koronavirusa, upozorio je da zdravstveni radnici posebno moraju da se čuvaju zaraze i da su izloženi neviđenom stresu.

„Dodatni stres za medicinske radnike je strah da bolest ne donesemo kući najmilijima. To je za sve nas i najveći teret u ovim teškim trenucima. Pazimo se i zato imamo zaštitnu opremu“, kazao je Krajinović.

Zagrebački infektolog izrazio je zadovoljstvo što se pandemija smiruje u dosta zemalja, ali upozorava kako opasnost nije prošla i da su i dalje posebno ugrožene osobe s hroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, ali i osobe s oslabljenim imunitetom.

„Zanimljivo je da deca ređe obolevaju, što je dobro i još nije jasno zašto je to tako. Ali, deca itekako mogu biti prenosioci zaraze na starije i hronične bolesnike“, podsetio je Krajinović.