Milorad Dodik Foto:AP

Ustavni sud Bosne i Hercegovine započeo je sednicu na kojoj će razmatrati zahtev Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova, koji se odnosi na pokretanje procedure o utvrđivanju privremene nesposobnosti sprskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Pročitajte još:

Čampara je u svom zahtevu naveo da Dodikove izjave predstavljaju jasan pokazatelj da postoji član Predsedništva koji deluje neustavno. Stoga je konačno došlo vreme za sankcionisanje Milorada Dodika, ocenjuje Čampara.

„Obzirom na to da Milorad Dodik blokira funkcionisanje institucija sistema, uvodi zemlju u konflikte i podele, te da je postao otvorena pretnja miru i bezbednosti, ali i međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine, tražim od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je aktuelni član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda privremeno nesposoban za vršenje funkcije koju obavlja”, naveo je ministar u obrazloženju svog zahteva.

On je dodao da su poslednje Dodikove najave, „koje imaju sve elemente planiranog i ciljanog udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, jasan pokazatelj da član Predsedništva BiH deluje neustavno“, iako se prilikom preuzimanja funkcije obavezao, između ostalog, da će savesno obavljati datu dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti.

Milorad Dodik Foto:AP

Čampara smatra da Dodikove „neustavne najave ugrožavaju mir, suživot, političku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine i Opšti okvirni sporazum za mir“, što, kako je konstatovao federalni ministar, Ustavni sud BiH ne bi smeo da toleriše.

Može li Dodik da izgubi funkciju?

Imajući u vidu pravila koja nalaže Izborni zakon Bosne i Hercegovine, Dodik se trenutno nalazi u realnoj opasnosti od gubitka funkcije. Izborni zakon propisuje da samo i isključivo Ustavni sud može da odluči da li je član Predsedništva BiH privremeno, ili, pak, stalno nesposoban za obavljanje funkcije.

Iako rasprava i procedura mogu da traju do nekoliko dana, članovi suda imaju ingerencije za razreše dužnosti funkcionera ukoliko ga proglasi nepodobnim za rad – u ovom slučaju, Milorada Dodika.

Pročitajte još:

Ako Ustavni sud zaista proceni da je srpski član Predsednišva nesposoban za obavljanje najviše državne funkcije, tada zamenjujući član Predsedništva preuzima vršenje iste.
Kako nalaže Izborni zakon, mandat člana Predsedništva prestaje danom pravosnažne sudske odluke kojom je lišen profesionalne sposobnosti.

Dodikov bojkot

Milorad Dodik odlučio je da bojkotuje rad institucija Bosne i Hercegovine nakon što je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini doneo zakon koji nalaže kažnjavanje svih koji negiraju genocid u Srebrenici.

Revoltirani Dodik od tada ne učestvuje u radu institucija, čak ni Predsedništva, što je potpuno devalviralo tu instituciju. Ostali članovi Predsedništva više puta su isticali kako je Dodikova odluka dovela do paralisanosti zemlje.

Kako nijedna odluka ne može biti doneta bez saglasnosti sva tri člana, Predsedništvao BiH praktično ne može da sprovodi svoju funkciju bez Dodika, koji ostaje pri mišljenju da je bojkot jedino rešenje.

BONUS VIDEO Dejan Jović o “harmonika” politici Milorada Dodika, “Srpskom svetu” i odnosima Srbije i Hrvatske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare